VYBERTE SI REGION

Duel neduel, pohoda v kuchařském klání sálala

Praha /FOTOGALERIE/ - Festival Chef Time Fest nezadržitelně míří do svého závěru. Třetí ročník zimního gurmánského festivalu začal ve čtvrtek 7. ledna a ukončen bude ve čtvrtek 28. ledna. V tomto období se, převážně v dejvické restauraci AvantGarde, představují se svým uměním špičkoví šéfkuchaři.

18.1.2016
SDÍLEJ:

Festival Chef Time Fest: z kuchařského 'duelu' Jaroslav Žídek - Marek Raditsch v dejvické restauraci AvantGarde.Autor: DENÍK/Jiří Macek

Většina šéfkuchařů je z Prahy, ale přijel i špičkový šéfkuchař, který působí na Slovensku, Jaroslav Žídek. Na skok se v Praze zastavil i držitel michelinských hvězdiček, Belgičan Filip Claeys. Ten oslnil návštěvníky večeru, který nesl příhodně název Michelin Star Menu.

Každý den se v Dejvicích scházejí špičkoví šéfkuchaři, aby hostům servírovali své pokrmy. Nechybí ani známí porotci z nedávno skončené televizní soutěže Master Chef - Miroslav Kalina, Marek Fichtner a Marek Raditsch.

Právě Raditch se „utkal" ve večeru s názvem Chef´s Duel s Čecho-Slovákem Žídkem. Hosté, sedící u kulatých stolů, dostávali na stůl dva předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty. Nikdo nevěděl, který pokrm je od kterého šéfkuchaře. Návštěvníci pak vždy určili, který pokrm jim více chutnal.

„Neberu to jako soutěž, ale jako možnost si zavařit s Jardou a strávit příjemný večer," uvedl na začátku večeru Marek Raditsch. Ten se pak odebral do kuchyně, kde s Žídkem, šéfkuchařem domácí restaurace Janem Kvasničkou a dalšími pomocníky rozjeli kuchařský koncert.

Výrok o vítězi nebyl slyšet

Kdo nakonec vyhrál, nebylo důležité, protože oba kuchaři byli úspěšní u jednoho z pokrmů, když ředitel restaurace AvantGarde Karel Šimůnek chtěl prozradit, kdo byl úspěšnější u dezertu, ozval se potlesk a jeho výrok tak takticky nebylo slyšet.

V předkrmu se musela objevit mušle, v hlavním chodu křepelka a v dezertu rebarbora. Zatímco Žídek připravoval pokrmy vyznačující se mnoha ingrediencemi, barvami a chutěmi navzájem se doplňujícími, Raditsch zvolil střídmější pokrmy, které dávaly vyniknout dominantní surovině. Oba styly si našly své vyznavače, a tak závěrečný potlesk byl tečkou za příjemným večerem, který si všichni přítomní pochvalovali.

Kromě duelů a takzvaných Chef´s Table, kde servíruje jídla postupně pět šéfkuchařů, se konají školy vařen a workshopy. Více zájemci najdou ZDE.

Čtěte také: Zimní Chef Time Fest odstartoval famózně

Autor: Jiří Macek

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

České děti versus svět:
 Ve škole tráví málo času

Praha /INFOGRAFIKA/- Problém tuzemského školství ale spočívá 
v úprku kvalitních 
a mladých učitelů. Ve srovnání s cizinou berou malé platy, vyplývá ze statistik.

OBRAZEM: V parku Kampa se děti vrátily do doby Karla IV

Praha /FOTOGALERIE/ - V úterý se děti mohly alespoň na chvíli přenést do doby císaře Karla IV. V pražském parku Kampa proběhlo zábavné odpoledne s názvem Karel IV – Dětské hraní. Pro děti byl zajištěn bohatý program s plněním úkolů, odměňováním a pasováním na rytíře či dvorní dámy.

Osmdesátiprocentní podíl českých potravin v obchodech? Požadavek mimo mísu

Dvě třetiny až 80 procent potravinářského zboží v obchodech má být české. Vláda to má zařídit. S tímto požadavkem přišla agrární a potravinářská lobby na agrosalonu Země živitelka. Nekonečný seriál o vyděračských obchodních řetězcích a nebohých dodavatelích se tímto definitivně zařadil mezi filmy pro pamětníky z éry bolševika.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies