VYBERTE SI REGION

Duel neduel, pohoda v kuchařském klání sálala

Praha /FOTOGALERIE/ - Festival Chef Time Fest nezadržitelně míří do svého závěru. Třetí ročník zimního gurmánského festivalu začal ve čtvrtek 7. ledna a ukončen bude ve čtvrtek 28. ledna. V tomto období se, převážně v dejvické restauraci AvantGarde, představují se svým uměním špičkoví šéfkuchaři.

18.1.2016
SDÍLEJ:

Festival Chef Time Fest: z kuchařského 'duelu' Jaroslav Žídek - Marek Raditsch v dejvické restauraci AvantGarde.Autor: DENÍK/Jiří Macek

Většina šéfkuchařů je z Prahy, ale přijel i špičkový šéfkuchař, který působí na Slovensku, Jaroslav Žídek. Na skok se v Praze zastavil i držitel michelinských hvězdiček, Belgičan Filip Claeys. Ten oslnil návštěvníky večeru, který nesl příhodně název Michelin Star Menu.

Každý den se v Dejvicích scházejí špičkoví šéfkuchaři, aby hostům servírovali své pokrmy. Nechybí ani známí porotci z nedávno skončené televizní soutěže Master Chef - Miroslav Kalina, Marek Fichtner a Marek Raditsch.

Právě Raditch se „utkal" ve večeru s názvem Chef´s Duel s Čecho-Slovákem Žídkem. Hosté, sedící u kulatých stolů, dostávali na stůl dva předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty. Nikdo nevěděl, který pokrm je od kterého šéfkuchaře. Návštěvníci pak vždy určili, který pokrm jim více chutnal.

„Neberu to jako soutěž, ale jako možnost si zavařit s Jardou a strávit příjemný večer," uvedl na začátku večeru Marek Raditsch. Ten se pak odebral do kuchyně, kde s Žídkem, šéfkuchařem domácí restaurace Janem Kvasničkou a dalšími pomocníky rozjeli kuchařský koncert.

Výrok o vítězi nebyl slyšet

Kdo nakonec vyhrál, nebylo důležité, protože oba kuchaři byli úspěšní u jednoho z pokrmů, když ředitel restaurace AvantGarde Karel Šimůnek chtěl prozradit, kdo byl úspěšnější u dezertu, ozval se potlesk a jeho výrok tak takticky nebylo slyšet.

V předkrmu se musela objevit mušle, v hlavním chodu křepelka a v dezertu rebarbora. Zatímco Žídek připravoval pokrmy vyznačující se mnoha ingrediencemi, barvami a chutěmi navzájem se doplňujícími, Raditsch zvolil střídmější pokrmy, které dávaly vyniknout dominantní surovině. Oba styly si našly své vyznavače, a tak závěrečný potlesk byl tečkou za příjemným večerem, který si všichni přítomní pochvalovali.

Kromě duelů a takzvaných Chef´s Table, kde servíruje jídla postupně pět šéfkuchařů, se konají školy vařen a workshopy. Více zájemci najdou ZDE.

Čtěte také: Zimní Chef Time Fest odstartoval famózně

Autor: Jiří Macek

18.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Poslankyně Zelienková opustila hnutí ANO

Praha - Poslankyně Kristýna Zelienková opustila hnutí ANO, za které byla do Poslanecké sněmovny zvolena. Zelienková už dříve kritizovala politiku hnutí ANO i vlády. Šéf hnutí Andrej Babiš odchod Zelienkové očekával, podle něj se ANO s poslankyní rozešlo především v otázce migrace.

Skryté prémie pro Kapsch

Rakouská firma Kapsch dostává od českého státu stamilionové odměny za to, že systém efektivně funguje. Na konci letošního roku by celková odměna za deset let měla přesáhnout 1,6 miliardy korun.

Praha opraví další protipovodňové zábrany, které mají nedostatky

Praha - Hlavní město opraví protipovodňové zábrany. Po úpravách v Podolí, na Smíchově a v Modřanech chystá další na Starém Městě, v Holešovicích. Nová ochranná stěna má ochránit ulici Šárovo kolo v Radotíně. Zakázky na opravy schválili tento týden pražští radní. Protipovodňová ochrana Prahy se začala ve velkém budovat po povodních v srpnu 2002.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.