Rok od roku počet krádeží vloupáním do obydlí Pražanů klesá, přesto je to stále výrazně více než ve zbytku republiky. V loňském roce řešili policisté v metropoli 6866 vloupání. A počet vyřešených případů? Mizivý.

Podezřelý muž při činu.
KRIMI MIX: Lupič prý mával pistolí, aby mohl splácet dluhy

Policistům v Praze se podařilo vyšetřit 3,6 procenta případů vloupání

Například ve čtvrtém okrsku, do něhož spadá například Praha 4 a Praha 11, se podařilo dotáhnout do zdárného konce pouze 3,6 procenta případů vloupání do bytů, ve zbytku Prahy to loni nebylo v průměru více než 10 procent.

I v tomto žebříčku si Praha vede výrazně nejhůř. Například v Karlovarském kraji se dlouhodobě policistům daří vyřešit v průměru kolem čtyřiceti procent případů, o něco méně v kraji Ústeckém a Hradeckém. Kriminalisté přičítají velký počet vloupání větší anonymitě a pohybu osob v metropoli.

Policie. Ilustrační foto.
Objasnit krádež kasičky pomohli všímaví lidé

Lupiči se zaměřují především na domy na sídlištích 

„Praha je v mnoha aspektech specifická. Lidé se mezi sebou neznají a mnohdy ani nevědí, jaké mají sousedy v domě. Pachatele se pak mohou snáz dostat do domu a provést vloupání, aniž by si někdo něčeho všiml," vysvětluje tiskový mluvčí pražské policie Jan Daněk

Právě díky anonymitě se zaměřují lupiči především na domy na sídlištích. Konkrétní lokalita se ale určuje jen těžko. „Závisí to na tom, na jaké stanici metra lupič vystoupí, anebo pakliže se jedná o gang z jiného města, tak na jakém parkovišti zrovna zaparkuje," objasňuje odborník na zabezpečení ze společnosti Next Jaroslav Pecka. Lákavé jsou pro lupiče ale také drahé čtvrti jako Vinohrady anebo Troja, kde zloději k dobrému lupu stačí návštěva jednoho domu.

Zleva ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Michal Foit, náměstek policejního ředitele Jaroslav Vild a ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek.
Kriminalita v ČR loni klesla o 12 pct. na 217 927 trestných činů

Lidé se doma bohužel nezamykají

Také zvyky zlodějů se proměňují. Zatímco dříve raději obcházeli domy v dopoledních hodinách než v odpoledních a nejčastěji v letních měsících o dovolených, dnes se na to spolehnout nedá. „Drzost zlodějů roste. Stále častěji vnikají do bytů, v nichž jsou jejich majitelé. Je to pro ně jednodušší, protože se lidé doma bohužel nezamykají," vykládá Jaroslav Pecka.

Člověk u televize si takového nezvaného hosta nemusí ani všimnout, lupič vezme kabelku, mobil či další věc, která je po ruce, a nerušeně opustí byt. Lidé by proto neměli zapomínat na to, aby zamykali dveře u svých příbytků.

Prostor mezi Malým a Masarykovým náměstím.
Kriminalita se v Benešově snižuje, město kvůli tomu nedosáhne na dotace

Krádeže v bytech. Infografika. Zdroj: Redakce