Mezi těmi, kdo se dnes přišli Vlkovi poklonit, byl i bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. V pátek řekl, že se přišel rozloučit s člověkem, s nímž měl "tu možnost a čest" organizovat návštěvu papeže Benedikta XVI. v České republice v roce 2009. „Přišel jsem se s ním rozloučit z lidské stránky a jako věřící jsem se přišel rozloučit s arcibiskupem své diecéze, tak, jak se podle mě přišli rozloučit mnozí ostatní," uvedl Forejt.

Čtěte také: Kardinála Vlka mohou lidé přijít uctít do kostela na Hradčany

Na počest zesnulého se rozezní zvon Zikmund 

Lidé se v pátek mohou přijít do kostela rozloučit s kardinálem až do 21.00. Na rozdíl od čtvrtečního pietního aktu, na který bylo třeba projít bezpečnostními prohlídkami při vstupu do Pražského hradu, dnes je návštěva kostela jednodušší. Se zdržením kvůli prohlídkám je ale třeba počítat při sobotní návštěvě zádušní mše a pohřbu kardinála. Ceremoniál začne v 11.00 v katedrále sv. Víta.

Na počest zesnulého se v sobotu rozezní i zvon Zikmund, jeden z nejstarších zvonů katedrály. Mimořádné zvonění zahájí v 10:00 zvon Josef v roli umíráčku. V 10:26 jej vystřídá zvon Jan Křtitel, který bude 19 minut zvonit sám na připomínku 19 let kardinálova působení v úřadu arcibiskupa.

Vlk se zasloužil o ekomenickou spolupráci křesťanských církví 

Poté se rozezní i další zvony horní zvonice katedrály. Všechny umlknou v 11.00, v čas zahájení zádušní mše. Před uložením rakve do hrobky v katedrále se ozve majestátní zvuk zvonu Zikmund.
Kardinál Vlk stál v čele českých katolíků v přelomové polistopadové době. Výrazně se zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku.

Čtěte také: Do chrámu sv. Víta přišli lidé uctít zesnulého kardinála Vlka