„Přestože je centrum města bohaté na různé akce, je to poněkud stresová zóna. Člověk tu má k dispozici málo míst, kde by se zastavil a vydechnul. Je tu také málo stromů," říká jeden z pořadatelů, Marko Bogdanovič. Spolu se svými přáteli se proto rozhodl, že se pokusí oživit tento frekventovaný prostor pomocí chill-out zóny plné dřeva v různých formách.

Zóna byla zbudovaná ze 420 dřevěných palet a dvou desítek živých stromů. „Stromky dodávají místu úplně jiný rozměr, přírodnější nádech, lidé si tady mohou sednout a mít hlavu pořád blízko korun stromů. Představujeme si, že si zde lidé budou moci jak užít klidu, tak se seznamovat se sousedy," uvedl Bogdanovič.

Chystají se i přednášky o penězích

Přes den by mělo místo sloužit spíše jako park, večer pak v komornějším duchu jako kulturní centrum. Jeho program bude orientovaný na fenomény spojené s městským životem.

„Původně jsme chtěli program zaměřit pouze na architekturu a urbanismus, ale pak jsme si uvědomili, že podobné festivaly zde nedávno proběhly a že to chceme pojmout poněkud alternativněji," vysvětluje Bogdanovič. Chystají se přednášky na téma moc peněz, nebo třeba večer věnovaný zahradničení ve městě. Na náměstí se bude cvičit jóga, chystají se videoprojekce, cyklodílny, koncert violoncellistky nebo hromadné grilování. Večer zde budou hrát djs. Podrobnější program, který potrvá do 3. srpna, bude upřesňován na facebooku.

Pořadatelé: Snažíme se o oslovení různorodého publika

Pořadatelé se budou soustřeďovat na témata, o kterých se v Česku moc nemluví, ale ve světě jsou rozšířené, například sharing economy (sdílená ekonomika) nebo různé občanské iniciativy. Součástí jejich iniciativy je inspirovat občany k vlastním akcí pořádaných ve veřejném prostoru. „Usilujeme neobvyklým programem o oslovení různorodého publika, oživení dané lokality a propojení různých skupin kolemjdoucích, návštěvníků, obyvatel", shrnují pořadatelé. Organizátory z řad studentů podpořila nezisková organizace Nonstopcity kultura v ulicích a pražský magistrát.

Podobná akce na oživení města funguje od začátku léta i na Betlémském náměstí. Galerie Jaroslava Fragnera rozjela projekt Open Air Arena Betlémské náměstí, jehož součástí budou do konce prázdnin výstavy, koncerty či happeningy pod širým nebem.