Dopravní podnik hl. m. Prahy, který lanovku začleněnou do sítě městské hromadné dopravy provozuje, provádí odstávky kvůli opravám a kontrolám vždy na jaře a na podzim. Tentokrát běžné opravy (k nimž bude patřit třeba čištění navíjecí komory, výměna traťových kladek či údržba dotykových sběračů i osvětlení) a nezbytné revize doplní i výměna jedné nápravy u vozu číslo 1 a úprava lana. Ve středu to připomněl vedoucí lanové dráhy Pavel Kejha.

Čtěte také: Co vše se už naslibovalo? Olympiáda, lanovky nebo otáčivé hlediště

Loni lanovka přepravila přes milion cestujících 

Součástí kontrol bude i přesné geodetické měření prvků trati a rozchodu kolejí. Dojde ale třeba i na čištění odvodnění, nátěry, údržbu budov… A samozřejmě i na důkladný úklid stanic a vozů! „Chceme být po odstávce ujištěni, že je vše v nejlepším možném stavu a dobře připraveno na náročnou letní sezonu, kdy se lanovka během dne téměř nezastaví," připomněl Kejha.

Loni petřínská lanovka přepravila 1 752 760 cestujících. Využívají ji nejen turisté a výletníci, ale i místní – včetně obyvatel studentských kolejí. V letní sezoně, která trvá od dubna do října, za měsíc sveze v průměru 200 tisíc lidí.