Je současná situace v Praze krátkodobý, nebo dlouhodobý problém?

Za prvé je to systémový problém, který se stále zhoršuje, a za druhé k tomu samozřejmě přispívají krátkodobé výluky. Zrovna dnes ráno jsem popojížděl sedm set metrů asi půl hodiny na křižovatce Vypich, která je dlouhodobě ucpaná a navíc se tam teď frézuje vozovka.

Čím to je, že se doprava v Praze zhoršuje?

Vedení Prahy si řeklo, že silniční dopravu nepotřebují, že mimopražští tu nemají co dělat, že lidi budou jezdit na kolech, a základní prvky komunikačního systému dlouhodobě stojí. Téměř veškerá příprava dopravních staveb, které se plánují desítky let, v současnosti stagnuje. A řeší se veřejná prostranství.

Jde doprava nějak řešit bez dostavby okruhů?

Dokud se nepostaví městský okruh, vnější okruh a radiály, tak se situace bude stále zhoršovat. Pokud vím, tak se v současnosti razí průzkumná štola na Radlickou radiálu, Břevnovskou poslali k ledu a jenom se vymýšlí, kde co zúžit. To je problém nejenom pro individuální dopravu, ale i pro sanitky, zásobovací auta a podobně. Bez aut to prostě nejde.

Čím to je, že se příprava staveb nehýbe?

Za prvé musí být politická vůle a za druhé musí být legislativní prostředí. To je nyní paralyzované dvěma fenomény. Předně se stala modla z hodnocení vlivu na životní prostředí. Druhá věc je, že každý chce jezdit, ale nikdo nechce, aby byla doprava na jeho dvorečku. A úplně nejhorší jsou občanská sdružení, která nejsou stavbou vůbec dotčena, ale prostě stát nebo Prahu vydírají. Premiér nebo ministr se můžou třicetkrát holedbat, že dopravní infrastruktura je jejich priorita, ale ve výsledku nic nezmůžou.

Dlouhodobě se zabýváte silniční bezpečnostní. Jak je na tom Praha?

Řekl bych, že čím je doprava zacpanější, tím je bezpečnější. Když auta stojí, tak těžko někomu vážně ublíží. Jako největší problém v Praze vidím nepřiměřenou rychlost řidičů v nočních hodinách, často pod vlivem alkoholu. Obecně bych se v Praze zaměřil hlavně na bezpečnost chodců, zejména dětí a starších lidí. Je potřeba také důsledně měřit výrazné a bezohledné překračování rychlosti.

Čtěte také: Řidiči v metropoli začínají ztrácet trpělivost: doprava už týdny stojí