Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) totiž pověřila rozkladovou komisi, aby posoudila zákonnost rozhodnutí a jeho dostatečné odůvodnění. Také ji zajímá, jestli nemohl být poškozen veřejný zájem na ochranu kulturního dědictví.

„Pro investora dnešní rozhodnutí znamená, že ve chvíli, kdy rozkladová komise zahájí své přezkumné řízení, vztahuje se na dům ochrana, jakoby by byl památkou," řekla mluvčí MK Markéta Ševčíková. Investor se k rozhodnutí ministryně nechce vyjadřovat. „Developer projektu, společnost Flow East, si nepřeje komentovat záležitosti, které se zdají být interní věcí ministerstva kultury," sdělila stanovisko majitele domu mediální zástupkyně společnosti Tereza Procházková.

Související: Nahradí Květinový dům na Václaváku činžovní zástavbu?

Je to již po několikáté, kdy o statutu domu rozhoduje MK. Podruhé se jím zabývá rozkladová komise. Zbourat dům v památkové rezervaci umožnil loni památkový odbor magistrátu. Památkáři z ministerstva kultury sice shledali jeho stanovisko jako nezákonné a o půl roku později ho zrušili, to bylo ale pozdě, protože tak lze učinit jen do dvou měsíců.

Rozkladová komise ministerstva kultury proto toto rozhodnutí ministerských památkářů doporučila zrušit, neboť majitel domu už půl roku počítal s rozhodnutím magistrátu a jeho ministerské zrušení by mohlo údajně ohrozit jeho investici. Tehdejší ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a STAN) stanovisko komise potvrdil.

Letos dostali ministerští úředníci dva návrhy na prohlášení domu za památku. Na základě toho prvního úředníci příslušné řízení nezahájili, v dubnu se podnětem začali znovu zabývat a řízení zahájili. V září rozhodli, že dům památkou není. Pro developera to znamená, že může činžák zbourat a postavit místo něho nový projekt s názvem Květinový dům.

Proti tomu se ale laická i odborná veřejnost bouří. Především proto, že ačkoliv nebylo rozhodnuto o jeho památkové ochraně, zpráva ministerstva říká, že to neznamená automatické povolení k demolici. „Ačkoli architektonická a urbanistická kvalita budovy významně nepřevyšuje produkci své doby, je nesporná a má své místo v prostředí Pražské památkové rezervace," uvádí ministerský dokument.

Za zachování současné zástavby se postavila i Strana zelených (SZ). „Ztotožňujeme se s názorem odborníků, že zbourání domu je barbarským krokem, který nejenže vymaže jednu hodnotnou stavbu, ale naruší vzhled celého Václavského náměstí, protože dům byl koncipován jako jeho nedílná součást," říká předsedkyně SZ v Praze 1 Kateřina Jacques. A poukazuje na to, že se nejedná pouze o inkriminovaný rohový dům, ale též o demolici přilehlých objektů přístavbu hotelu Jalta a torzo bývalé Akciové tiskárny.

„Jsme znepokojeni zprávou, že původní dům má být nahrazen jakousi monoblokovou novostavbou administrativně-komerčního centra, do jehož vybudování chce investor nalít miliardu korun," dodává Jacques.

Za současný stav podle ní nese zodpovědnost i Rada Městské části Praha 1 (TOP 09 a ČSSD), která bez jakékoliv diskuse s věřeností a odborníky odsouhlasila navrhovanou velikost a výšku novostavby i její komerční a administrativní využití.

Ta se však od této kauzy distancuje. „Nemáme s tím politicky nic společného. Pokud k nám na stavební odbor přijde žádost o demoliční výměr, budeme postupovat podle platných zákonů této země. Jinak se to této záležitosti nebudeme zapojovat, poněvadž se netýká místní samosprávy," sdělila Deníku mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.