Duka není prvním kardinálem, který režiséru Strachovi vyšel při představování jeho „nebeské pohádky" vstříc. Prvním byl přesně před 11 lety jeho předchůdce, nedávno zesnulý Miloslav Vlk, který podobně vyslal k divákům první díl.

Čtěte také: Kameramani ocenili Šece za Anděla Páně 2, Jandu za seriál Rapl

„Anděl" je komerčně nejúspěšnějším českým filmem

Tato pohádka se už po deseti týdnech od premiéry stala komerčně nejúspěšnějším českým filmem. Dodnes ji zhlédlo 1,2 milionu diváků a na kontě má 143 milionů korun. Předstihla tak dosud vedoucí Svěrákovy Vratné lahve (124,6 milionu Kč).

„Viděl jsem už první díl. Režiséra Stracha znám a vím, že se mu podařilo touto cestou oslavit ty nejmenší i jejich rodiče. Tento film je důležitý proto, abychom se dokázali dívat na věci důležité pro život ne s pocitem jakéhosi staromilství, ale s pocitem, který je vlastní bibli. Protože v ní Bůh vystupuje v rolích a připomíná nám člověka," řekl Duka novinářům.

Tajemství křesťanství je podle něj v tom, že věříme tomu, že v Kristu je Bůh přítomen a žije s námi svůj život. A Jiří Strach jako katolík dobře odhadl, kde se může trefit do vlastních řad, v jaké poloze leží laskavý nebeský humor.

Přečtěte si: Febiofest nabídl debuty režisérek Nvotové a Kotyk vzniklé v české koprodukci

Diváci chtěli pokračování

Anděl Páně 2 vstoupil do kin loni 30. listopadu. Zájem diváků o pokračování pohádky byl od počátku veliký. První tři po sobě jdoucí víkendy po premiéře návštěvnost překročila 100 tisíc diváků a Anděl Páně 2 byl nejnavštěvovanějším snímkem roku 2016 v českých kinech. Třetí podle výše tržeb je komedie Ženy v pokušení režiséra Jiřího Vejdělka z roku 2010, která vydělala 124,1 milionu korun.

Rekordní film doprovodí na DVD, nosičích Blu-ray a technicky dokonalejším Ultra HD hodina bonusových materiálů. „Je tam řada videoklipů včetně Modlitby Vojty Dyka. Jsou tam rozhovory s herci o tom, jak se dělaly kostýmy či masky a dekorace, jak se vyráběly triky. Pochopitelně tam diváci naleznou i pokažené záběry, které na youtube vyvolaly velký zájem," řekl médiím režisér Jiří Strach.

Je prvním českým filmem ve formátu Ultra HD

V první fázi pošle vydavatel na trh 70 tisíc kusů disků, celková očekávání jsou však dvojnásobná. „Anděl Páně 2 by tak měl patřit mezi letos nejprodávanější filmy na DVD a Blu-ray po boku pokračování Šmoulů a snímku Já, padouch," podotkl ředitel Bontofilmu Martin Palán.

Tato pohádka je zároveň prvním českým filmem, který vychází v nastupujícím formátu Ultra HD v extrémně vysokém rozlišení. Hollywoodská studia považují UHD v oblasti fyzických nosičů za formát budoucnosti; oproti současnému nejkvalitnějšímu obrazu Blu-ray disků je rozlišení UHD čtyřnásobné.