Když městská část před několika lety přispěla na zřízení tohoto sportovního místa, pocítili zdejší hasiči nevoli ostatních obyvatel, což podle Voříška sboru ublížilo. Sto metrů dlouhá trať vyšla na dva miliony korun, které šly 
z rozpočtu Dolních Měcholup. „Celý rozpočet městské části je 20 milionů korun, takže desetinu rozpočtu schramstli hasiči, což se některým lidem nelíbilo. Já se jim ani nedivím," řekl Voříšek.

Dobráci nedostali dráhu jen z rozmaru radnice. Celoročně ji využívají na tréninky družstev pro požární sport. 
A v něm jsou velice úspěšní. Kupříkladu ženské družstvo se pravidelně dostává na mistrovství republiky, ve kterém podle starosty končí vždy na předních příčkách. Ačkoli tedy nedosáhnou na medailové umístění, skončí alespoň „bramborové" či páté.

Dobré děti o víkendu chybí

Po asi dvaceti letech slavily v loňském roce podobný úspěch i děti, když rovněž postoupily na celorepublikový závod. Dění kolem dětí ve sboru však není podle Voříška jenom růžové. Problém, který sbor řeší, má jméno: „lufťáci".

Děti v Měcholupech podle Voříška chodí každý den odpoledne, od pondělí do čtvrtka, do kroužků. Jedním z nich je i družstvo dobrovolných hasičů. „Ve čtvrtek máme na tréninku plno dětí, ale když máme v sobotu závody, tak děti nemohou," prozradil starosta sboru.

Voříšek zároveň vysvětluje, že je to kvůli tomu, že na víkend jezdí rodiče s dětmi mimo město. Tudíž se nemohou zapojit do závodů. Přestože ze zbývajících dětí se dá poskládat soutěžní družstvo, jeho kvalita není podle starosty tak vysoká, jak by mohla při případné docházce všech dětí být. „Kdyby mohly všechny děti, vedoucí by si mohl vybrat ty nejlepší z nich, které jsou konkurenceschopné," míní dlouholetý hasič.

Polévka zůstala doma o samotě

Na rozdíl od žen a dětí mají muži spíše než závody na práci výjezdy. Těch měl sbor za minulý rok čtyřicet. Mezi pražskými sbory je v jejich počtu v čele. Voříšek s ohledem na tuto skutečnost připodobňuje hasičství k řeholi, protože zdejší dobráci musí být lidem neustále k dispozici. A někdy jim dokonce hrozí, že si sami udělají škodu na majetku.

„Je to asi měsíc zpět, co jsem si doma vařil kosti na polívku. Najednou se spustil poplach a já vypálil ke stanici. Doma jsem byl sám, takže jsem pak musel rodině volat, aby to po mém vaření někdo vypnul," vyprávěl Voříšek. Na to hned navázal vzpomínkou, kdy sami dobráci z Dolních Měcholup spustili hlášení požáru v nedaleké firmě.

Pálili u hasičárny biologický odpad a kouř ten den foukal jinak než obvykle – z východu. Došlo tak k tomu, že se kouř dostal do vzduchotechniky blízké budovy Zentivy, 
a spustilo se tak hlášení o požáru. Od té doby dávají prý hasiči vždy vědět, když něco pálí u své stanice. Do ní se přestěhovali v roce 2008.

Pět let příprav na stavbu

„Zajímavostí je, že po povodních v roce 2002 magistrát rozhodl, že se budou podporovat hasiči a zřídí se nové stanice. Praha tehdy rozhodla, že první hasičárna bude tady u nás. Nechali zpracovat typovou studii, podle které se pak měly dělat i další hasičárny," popsal Voříšek.

Od roku 2002 však trvalo pět let, než se začala nová budova stavět. Čtyři roky hasiči čekali, než získala budova povolení a další rok než dostali potřebné finance. Hasičárna se tak začala stavět na podzim roku 2007 a pracovalo se na ni přes zimu, což není pro stavební práce nejlepší roční období.

Letos v září plánuje sbor 
u hasičárny velké oslavy. Uplyne totiž 110 let od jeho založení. Se zhruba 60 členy sboru by se měli radovat 
i obyvatelé městské části, neboť se sem přesune tradiční setkání občanů.

Veselice je u ledu

Dobráci z Dolních Měcholup běžně nepořádají žádné kulturní akce, jako třeba jiné sbory. Takovou úlohu zastávají v městské části jiné skupiny lidí. I přesto má ve své historii kulturní tradici – hasičské zábavy. Ty však sbor neorganizuje, protože není kde veselice uspořádat.

Vhodným místem by mohla být podle starosty Jiřího Voříška tělocvična, která se nachází v bývalé stodole též předchozí základně hasičů. Bohužel zatím není dodělaná. Až bude, tak Voříšek nevylučuje, že by se hasičská zábava do Dolních Měcholup vrátila.

První členové hasičského sboru v Dolních Měcholupech. Foto: archiv SDH Dolní Měcholupy