V Praze 6 přišlo odvolit 23,23 procenta lidí, což bylo nejvíc v celé republice. V minulých senátních volbách byla účast ve druhém kole 25,07 procenta.

Pedagog porazil filozofa, disidenta i tanečníka 

Osmašedesátiletý pedagog Růžička přesvědčivě vyhrál už před týdnem v prvním kole senátních voleb, kdy získal 42,31 procenta hlasů. Bělohradský, který kandidoval i s podporou Strany zelených, postoupil s 16,72 procen­ta hlasů.

V prvním kole za sebou Růžička s Bělohradským nechali disidenta Františka „Čuňase" Stárka (za ODS) nebo tanečníka a současného uměleckého šéfa Mezinárodní konzervatoře v Praze Vlastimila Harapese (za ANO), kteří oba získali přes 13 procent hlasů. V poli poražených skončil i bývalý ředitel Sazky Aleš Hušák (za Nezávislé).

Jiří Růžička (68, nestraník za TOP 09 s podporou STAN a KDU-ČSL) ředitel gymnázia a zastupitel. Do komunální politiky vstoupil, když byl jako nestraník za TOP 09 zvolen v komunálních volbách 2014 zastupitelem městské části Praha 6. Na kandidátce původně figuroval na pátém místě, ale vlivem preferenčních hlasů skončil první. Nebyl nikdy členem žádné politické strany.
Narodil se 12. května 1948 v Praze. Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova – český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem. Ve školské problematice se specializuje především na koncepci středoškolského vzdělávání a témata zážitkové pedagogiky, je spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií. Vášnivý sportovec je ženatý, má syna.

Čtěte také: Senátní volby skončily, lidé rozhodli o většině v horní komoře