Nové linky umožní cestovat lidem do Benátek nad Jizerou, Jiřic, Předměřic nad Jizerou, Staré Lysé, Strak, Zbožíčka a částečně i Kochánek a Kostomlat nad Labem. „Výrazně bude rozšířen provoz integrovaných linek PID i v Lysé nad Labem a Milovicích, kde již integrované spoje částečně fungují," uvedl Drápal.

Lidé v rámci PID mohou využívat na pražskou MHD a na příměstské vlaky a autobusy jedinou jízdenku nebo jezdit na pražskou tramvajenku. U nových linek bude jednorázová jízdenka do centra Prahy s možností využití pražské MHD stát mezi 54 a 68 Kč, s pražskou tramvajenkou 24 až 40 Kč, uvedl ředitel Ropid Petr Tomčík.

Autobusy, vlaky i lanovka 

Kromě autobusů budou do tzv. integrace pod označením S42 a U22 zapojeny dvě vlakové linky. Do systému PID budou nově patřit obce Nová Ves, Vraňany, Spomyšl, Lužec nad Vltavou, Hořín, Býkev, Jeviněves, Ledčice, Černouček a Horní Beřkovice.

Zapojení linek do PID na Mělnicku začalo loni v dubnu. Na obě nynější etapy by do konce roku 2017 mělo navázat další rozšíření systému PID jak na Mělnicku, tak na Nymbursku.

PID zahrnuje území Prahy a část Středočeského kraje a tvoří jej pražské linky metra, tramvají a autobusů a rovněž linky příměstských autobusů a vlaky označené písmenem S. Do PID spadá také lanovka na Petřín. Systém má jednotné jízdné a tarifní podmínky a jízdní řády jsou tvořeny tak, aby na sebe vzájemně u jednotlivých druhů dopravy navazovaly.

Čtěte také: Prázdninový provoz v pražské MHD začne v sobotu 2. července