Druhý letoun z Kyjeva, na jehož palubě bylo deset zraněných, přistál na tomtéž letišti zhruba ve 22.15 hodin. V tomto letadle mělo být původně devět Ukrajinců, ale nakonec ještě jeden přibyl na poslední chvíli, sdělila mluvčí armády Jana Růžičková.Zranění se budou léčit ve třech pražských nemocnicích. Mezi zraněními převažují průstřely a fraktury, řekl jeden z koordinátorů Člověka v tísni René Kočík.

Ukrajince pro převoz na místě v uplynulých dnech vytipoval šestičlenný tým humanitární organizace Člověk v tísni. Podle Kočíka je seznam uzavřen, další lidé nepřibudou. Do Prahy byli převezeni zejména lidé mladšího a středního věku. Nejmladšímu je zhruba 17 let. „U něj jde o střelné poranění nohy, má tam těžký zánět a hrozí mu amputace. Takže převoz by mohl dát naději, aby noha byla zachráněna," řekl Kočík.

Dva vážně zraněné z prvního letounu musel přepravit vrtulník do Ústřední vojenské nemocnice. Na převoz ostatních bylo vyčleněno 18 sanitek, někteří pacienti dokázali za pomoci do sanitek dojít. „Většina z těch chodících byla po operaci, takže ti mohli sedět," uvedl vedoucí týmu armádních zdravotníků Michal Mareček. Další měli poraněné hlavy, páteř nebo plíce. V druhém letadle jsou podle něj také vážně zranění lidé, kteří ale nebudou potřebovat okamžitou operaci.

Nemocnice jsou připravené

„Do všeobecné nemocnice je směrováno devět pacientů s poraněními břicha, končetin a obličeje, do Motola devět pacientů ortopedických a s poraněním hrudníku a do vojenské devět pacientů k neurochirurgickým výkonům a s polytraumaty," řekl novinářům lékař Filip Burket. „V žádném případně to není zátěž, která by narušila běžnou péči," uvedla ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková. Podle ní má nemocnice potřebné kapacity, provoz nijak omezovat nemusí a týmy zdravotníků jsou na raněné připraveny.

Motol je podle svého ředitele Miloslava Ludvíka připraven přijmout osm dospělých a jednoho mladistvého v doprovodu matky. „V průběhu večera a noci projdou příjmem, udělají se všechny laboratoře a zobrazovací metody a k ránu se rozhodne, kdo z nich má přijít na případné operační výkony a v jakém pořadí," řekl. Pokud se stav některého ze zraněných zhorší, půjde na sál okamžitě. „Máme připravený tým a na příjem většího počtu raněných jsme samozřejmě také připraveni," řekla mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Podle Marečka bude léčení pacientů asi dlouhodobé. Po příletu zpět do Prahy také Mareček doplnil, že pacienti zranění většinou při demonstracích nepocházeli pouze z Kyjeva, někteří i ze 450 kilometrů vzdáleného okolí. Vláda vyčlenila v programu Medevac na léčení deset milionů korun.

Pomohl i Facebook

K vytipování pacientů humanitární pracovníci používali několik cest. „Velmi dobře zafungoval Facebook. Stránka SOS Euromajdan, kde jsme uveřejnili naše telefonní čísla, že je možnost přepravit zraněné do ČR na léčení," uvedl Kočík. Lékař pak určil, zda je převoz do Prahy přínosný pro zlepšení stavu pacientů.

Na seznamu zraněných, kteří by potřebovali být převezeni do Česka, je podle Kočíka více než 70 lidí. Pokud vláda schválí další humanitární lety, zamíří do Prahy i další Ukrajinci. Když ne, seznam využijí zdravotníci z jiných zemí. Češi v Kyjevě spolupracují například s Američany a Kanaďany. Část popálených zase zamířila zřejmě do Německa, řekl Kočík.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zatím nemá informace o tom, že by se vláda příští týden vysláním další pomoci zabývala. V případě akutní potřeby je ale přesvědčen, že by kabinet další pomoc schválil. „Jsme připraveni o tom jednat," reagoval první náměstek ministra vnitra Jan Sixta.