Růžička byl spokojený. „Pochopitelně, kdybych přesáhl 50 procent a zvítězil v prvním kole, byl bych nadšen. Jsme ale v poločase a doufám, že se nám podaří zvítězit i v druhém kole," řekl Růžička. Toho již dnes podpořil neúspěšný kandidát za ODS František „Čuňas" Stárek. „Toho si vážím," řekl Růžička. Bude pokračovat v kampani a pokusí se přesvědčit i voliče neúspěšných kandidátů, aby mu dali v druhém kole hlas.

Mezi kandidáty byl i bývalý šéf Sazky Hušák

Do druhého kola postoupil v Praze 6 také kandidát SZ a ČSSD, filozof Václav Bělohradský. „Na to, jak je Praha 6 výrazně pravicový obvod, je to úspěch. Za výsledek vděčím mimo jiné svému týmu dobrovolníků, což mě překvapilo, že v dnešní době v politice ještě toto dobrovolnictví existuje," řekl Bělohradský.

Za dvojicí kandidátů, která postoupila do druhého kola, se seřadili někdejší disident František „Čuňas" Stárek (za ODS) a kandidát ANO Vlastimil Harapes, bývalý tanečník a současný umělecký šéf Mezinárodní konzervatoře v Praze. Oba získali přes 13 procent hlasů. Mezi kandidáty byl také bývalý šéf Sazky Aleš Hušák (za Nezávislé), který dostal 0,94 procenta hla­sů.

Volební účast v Praze 6 byla 35,60 procenta. Před šesti lety se do prvního kola zapojilo 49,38 procenta voličů. Bratský uspěl ve druhém kole, v němž díky 50,16 procenta hlasů porazil Bedřicha Moldana (za TOP 09).

Václav Bělohradský (72, nestraník za ČSSD a SZ) – filozof, sociolog a publicistaPražský rodák vystudoval filozofii a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1970 žil v Itálii, po roce 1989 působil i v Česku, později sem přesídlil. Je patrně nejznámějším současným českým filozofem. Po sametové revoluci byl příznivcem ODS, později hlasitým kritikem globalizace, v posledních letech se vyslovuje z levicových pozic. V roce 2013 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Jiří Růžička (68, nestraník za TOP 09 s podporou STAN a KDU-ČSL) – ředitel gymnázia a zastupitel Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova – český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem. Do komunální politiky vstoupil, když byl jako nestraník za TOP 09 zvolen v komunálních volbách 2014 zastupitelem městské části Praha 6. Na kandidátce původně figuroval na pátém místě, ale vlivem preferenčních hlasů skončil první. Je ženatý, má dva syny.

Čtěte také: Do Senátu za Prahu 10 půjdou zastupitelka Chmelová, nebo Holubář