„Dvířka babyboxu se otevřela dnes ve 12:45. Vzápětí už sestry z místnosti stálé služby uviděly na monitoru děťátko a rozběhly se přes dvůr k bedýnce na děti. Odložený chlapeček je zcela čerstvě a předčasně porozený," popsal Hess. Podle něj se dítě pravděpodobně narodilo v těsné blízkosti hloubětínského GynCentra. „Chlapeček byl do babyboxu odložený zcela nahý, ještě mokrý a od mázku," dodal Hess.

Hloubětínská schránka na odložené děti byla první v republice. Začala fungovat 1. června 2005. Od té doby zachránila život už 18 děvčatům a chlapcům, dodal Hess. Nalezenému hošíkovi dal jméno Petr Štěpán – Pícha. „První část jména získal po lékaři, který mu poskytl první pomoc, druhou část po primáři Petru Píchovi, s nímž jsem první český babybox proti vůli státních institucí otevřel," upřesnil šéf sdružení.

V Česku funguje podle webu sdružení Statim už 56 babyboxů. Zřízení dalších se plánuje. Jako zatím poslední vznikla koncem dubna schránka v nemocnici v Prostějově. Na konci července by se pak měl zprovoznit babybox v uherskohradišťské nemocnici. Hess ČTK už dřív řekl, že by byl rád, aby v ČR fungovalo 70 schránek. Dostupné by tak byly v téměř všech okresech.

Výbor OSN pro práva dítěte v minulosti Česko za babyboxy kritizoval. Před dvěma lety doporučil, aby stát tento projekt co nejdřív zrušil. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte, a to právo na život, na jméno od narození, na totožnost, státní příslušnost či možnost znát své rodiče. Hess tehdy uvedl, že schránky na odložené děti jsou v souladu se všemi články úmluvy a naopak život dětí zachraňují. Nalezení novorozenci jsou navíc takzvaně „právně volní". Je tedy možné je hned adoptovat. Nekončívají tak v ústavu, ale okamžitě se jim hledá náhradní rodina.

Za projekt se postavila v minulosti například vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Rušení babyboxů odmítla také třeba někdejší ministryně zdravotnictví a kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová.