„Jakmile ostraha zjistila, že do schránky někdo odložil novorozené dítě, přivolala záchranku. Ta dorazila krátce poté a nalezené dítě ihned převezla do dětské nemocnice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze," uvedla mluvčí úřadu Lenka Prokopová.

Babybox na vložené dítě upozornil v 10.05 hodin. Tříkilový chlapec je třetím dítětem nalezeném v této pražské schránce. Prvním byla v roce 2013 holčička pojmenovaná Janička, druhým loni v lednu chlapec Boris.

„Pokud by se někomu zdálo, že tři případy odložených dětí za pět let fungování babyboxu nejsou nijak závratné číslo, ráda bych připomněla, že jsou to tři zachráněné životy. A to považuji za obrovský úspěch," řekla starostka Jana Černochová.

„Ke zřízení babyboxu na naší radnici nás především vedla snaha pomoci eliminovat otřesné případy, kdy jsou novorozenci ponecháni svému osudu někde v parku nebo i na horších místech. Jeho snadná dostupnost v blízkosti centra může, jak se již několikrát prokázalo, podobným situacím zabránit. Další výhodou babyboxu je i geografická blízkost záchranné služby," dodala Černochová.

Opuštěné děvčátko v křoví

Vinohradský babybox je v provozu od března 2010. Vznikl jako 33. v republice, byl ale první, který začal fungovat v budově radnice. Impulsem ke zřízení schránky bylo nalezení opuštěného děvčátka v křoví na Karlově náměstí.

Od roku 2006 bylo do babyboxů odloženo 133 dětí. Schránek je v České republice 68. V Praze jsou tři, kromě Prahy 2 na úřadu Prahy 6 a v Hloubětíně.

Podle plánů by se v brzké době mohla otevřít tři nová zařízení - v Rakovníku, Berouně a Rychnově nad Kněžnou. Starší babyboxy se navíc postupně vyměňují za moderní modely.

Co se děje při spuštění signálu babyboxuPracovník ostrahy, který zaregistruje signál, okamžitě prověří, zda je v babyboxu dítě. Je-li na obchůzce, dostane zprávu do mobilu. Nejpozději do tří minut dojde k obrazovce monitorující interiér babyboxu. Pokud zjistí, že je zde odloženo dítě, ihned volá záchrannou službu na linku 155.

Zároveň se přemístí k babyboxu a otevře vstupní dveře do budovy radnice, aby mohli pracovníci záchranné služby za jeho asistence vyjmout dítě z babyboxu. To pak urychleně převezou k vyšetření do nemocnice. Pakliže lékař záchranné služby zjistí, že nalezené dítě jeví známky poranění nebo není živé, informuje pracovník ostrahy ihned Policii ČR.

Čtěte také: Osudy dětí z babyboxů? Mají už pěstouny i náhradní rodiče