V příštích týdnech se budou noci až do zimního slunovratu čím dál víc prodlužovat a dny krátit. Astronomická zima letos začne 21. prosince. V období zimního slunovratu jsou nejkratší dny a nejdelší, až šestnáctihodinové noci.

Noční autobus. Ilustrační foto.
Do deseti okrajových částí pojede nově noční doprava

Začátek podzimu budou provázet přeháňky

Meteorologové očekávají, že začátek letošního podzimu budou provázet přeháňky, mlhy a k ránu ojediněle i přízemní mrazíky. Zatímco o víkendu teploty nepřekročí 18 stupňů a na severovýchodě republiky má být nejvýš 12 stupňů, příští týden se má vrátit příjemné slunečné počasí s teplotami až kolem 22 stupňů.

Nefunkční protihlukové stěny ve Slánské ulici v Řepích.
V Praze vznikají nové protihlukové bariéry, ticha se dočkají i Řepy

Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy. Ta je od svislého směru nakloněna o 23,5 stupně, takže se při oběhu Země okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Jestliže je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v těchto zeměpisných šířkách léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je zima.

Jiné rozdělení ročních období mají meteorologové, pro něž podzim začal už 1. září a skončí s posledním dnem listopadu. Pevně stanovená tříměsíční období byla zavedena pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Gabriela Blažková (vlevo) z Archeologického ústavu AV ČR převzala v Praze od Alice Valkárové Cenu předsedkyně Grantové agentury ČR
Jak se žilo v renesanci na Pražském hradě, ukázal oceněný výzkum