Soukromý majitel odsvěcené sakrální památky Jerry Nowikovsky totiž odstoupil od původního projektu výstavby hotelu, který loni v březnu odmítlo ministerstvo kultury, pražští památkáři i radnice Prahy 1 a před nedávnem předložil projekt nový, diametrálně odlišný, se kterým aktuálně žádá o stavební povolení.

„Podařilo se nám investora přesvědčit o tom, že kostel sv. Michaela by měl sloužit vznešenějším účelům, než je poskytování hotelových služeb a podobně," uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Nový projekt přitom nepočítá s významnými stavebními zásahy. Architekti se naopak rozhodli vrátit k původnímu vzhledu románské, později goticky a barokně přestavěné památky a navrhli odstranění vestaveb, které byly učiněny po odsvěcení kostela v roce 1786, a kdy začal být objekt využíván k hospodářským účelům.

Podzemní krypta

V rámci projektu dojde k vybudování samostatného vstupu do prostoru podzemní krypty, která bude pietně upravena a z využívání prostoru kostela vyčleněna.

Kostel sv. Michaela byl jako zchátralý v roce 1984 převeden na Národní knihovnou, která pro něj nenašla využití. V 90. letech se ho pokoušela neúspěšně prodat, pak ho pronajala. V roce 2005 ho kontroverznímu nájemci prodala za 46 milionů korun. Využíván byl donedávna jako diskotéka, restaurace nebo v něm sídlila Michael Mystery Show.