Policisté ve čtvrtek odpoledne ukončili pátrací akci v pražské Troji, kde hledali devítiletou Annu Janatkovou, která se ve středu nevrátila ze školy. Pátrání po dívce však dále pokračuje, prověřují se také informace, které lidé sdělují na linku 158, řekla ČTK mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Policie podle mluvčí nechce podcenit žádnou z vyšetřovacích verzí, prověřuje tedy i možnost únosu. Rodiče dívky jsou v péči psychologů.

Místo, kde se holčička ve středu po poledni rozloučila se spolužačkami, prohledala stovka policistů s psovody, policisté na koních, odpoledne místo prohlížela i posádka vrtulníku, prověřovala se také svědectví lidí z okolí.

„Policisté od této chvíle budou místo pouze monitorovat. Vrátí se sem večer, protože chtějí zkontrolovat osoby, které se zde budou pohybovat v podvečerních hodinách, protože samozřejmě existuje předpoklad, že jsme ještě všechny osoby nezkontrolovali,“ sdělila Zoulová. Policie se podle ní zaměří nejen na místní obyvatele, ale také na lidi bez domova.

Pokud policisté dostanou konkrétnější zprávy o jiném místě, kde by se dívka mohla nacházet, okamžitě se tam přemístí.

„Prověřujeme desítky poznatků, telefonáty stále ještě přicházejí, ozývají se nám i senzibilové, jak už to v takových případech bývá,“ řekla Zoulová.

Pátrání probíhá v celé zemi

Podle České televize policie pátrá po celé zemi i v příhraničních oblastech. Některá média uvedla, že kriminalisté převezli k výslechu dva ukrajinské dělníky, kteří pracovali v jedné z rekonstruovaných vil v Praze Troji, později je však propustili.

Podle serveru tn.cz neležel batoh a další osobní věci pohřešované dívky volně na zemi, ale byly schovány v nepřístupné zahradě a navíc zakryté. Policejní mluvčí však tuto informaci nepotvrdila.

Dívka byla žákyní nedaleké základní školy Na Šutce, informace o jejím zmizení jsou také na školních webových stránkách. „Ráno byl o celé situaci informován pedagogický sbor s tím, aby děti uklidnil a současně znovu upozornil na možná nebezpečí, která mohou děti po cestě domů potkat. Zejména před místem, které kriminalisté označili za nebezpečné,“ píše vedení školy na webu.

Nebezpečná lokalita

Kriminalisté totiž dlouhodobě upozorňují, že právě v této oblasti se vyskytují bezdomovci a drogově závislí, kteří se sem na zimu stahují do polorozbořených chatek a improvizovaných příbytků i do rekreačních chat, které bývají v zimě opuštěny. Nacházejí se zde také jámy a nezabezpečené studny. „I to jsou věci, které pátrání komplikují,“ připustila mluvčí Zoulová.

Dívka je vysoká asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, fialovočernou šálu, tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty.

Dívka je pohřešována od středy 13:00. Ze školy šla obvyklou trasou společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a poté už dívku nikdo neviděl. Poblíž místa, kde se děti rozloučily, policisté nalezli dívčin batoh a několik metrů od něj její láhev s pitím, ze které pila ještě ve škole.

Jakékoli informace o hledané mohou lidé sdělit na lince 158.