V loňském roce Praha otevřela výtah například ve stanici Anděl nebo Roztyly a kompletně má být metro bezbariérové do roku 2025.

Dokončena by letos měla být stavba výtahu, který zpřístupní vozíčkářům či maminkám s kočárky přestupní stanici mezi linkami A a B na Můstku. Podle materiálu vyjde dokončení stavby na 20 milionů korun.

Dalších 66 milionů má stát výstavba výtahu ve stanici metra B Palmovka. Zahájena má být stavba výtahu na Karlově náměstí. Tady má zahájení stavby letos stát deset milionů korun, dokončena má být v roce 2017.

Příprava prací nutných pro vybudování bezbariérových přístupů má začít u dalších pěti stanic. Mezi nimi jsou na lince A stanice Staroměstská, Flora a Náměstí Míru. Na trase B to pak jsou Českomoravská a Jinonice. Pro každou ze stanic počítá město pro přípravu projektů s náklady pět milionů korun.

Odstranění bariér do roku 2025

V rámci pražského metra je v provozu celkem 61 stanic. Po otevření výtahu na Můstku z nich pak bude celkem 43 bezbariérových. Podle strategie, kterou město před několika lety schválilo, by měly být bariéry odstraněny ze všech stanic do roku 2025.

Město zároveň zvažuje nahrazení plošin výtahy, plošiny ve stanicích jsou totiž poruchové, navíc je pro vozíčkáře obtížná jejich obsluha. Loni byly otevřeny výtahy například na Roztylech či u Anděla.

Čtěte také: Rok pražské MHD: Metro do Motola nebo wi-fi v tramvajích