V praxi to mimo jiné znamená, že v blízkosti původní, většinou vilové zástavby nesmí vyrůst nic, co by ji o více než patro převyšovalo. Opatření nově platí pro Krč v oblasti Hrabovky, v Braníku na Zeleném pruhu a na Dobešce, na Lhotce a na několika místech v katastru Hodkoviček. Už dva měsíce jsou limity platné také v části Nuslí.

„Nadále nemíníme tolerovat praxi, kdy investor koupil pozemek či malý rodinný domek se zahradou ve vilové rezidenční oblasti a radnici předložil projekt předimenzovaného bytového domu. A pokud splnil podmínky příslušné vyhlášky, nikdo mu ve stavbě nedokázal zabránit," vysvětluje starosta Prahy 4 Pavel Horálek. A kde konkrétně mohou developeři narazit? „Například pro novostavby na Hrabovce platí, že bude moci být zastavěná plocha nadzemní části maximálně 30 %. Stávající pás zeleně podél ulice Zelený pruh musí zůstat nezastavitelný s využitím jako veřejná parková plocha," vyjmenovává mluvčí Prahy 4 Michal Sochor.

Zvláštní ochrany se podle něj dostane také rezidenční oblasti Lhotky. Nová výstavba se zde pro příště objeví pouze podél komunikací. V zahradních vnitroblocích stanovila radnice zákaz veškeré výstavby.

„Společným jmenovatelem pro Dobešku v Braníku a části Hodkoviček je pak doprava v klidu ta musí být napříště řešena v rámci novostavby či rekonstrukce, stejně tak funkční využití nových staveb bude umožněno pouze pro bydlení a drobné nerušící služby místního významu. Nepřípustný je tak například jakýkoli provoz vyžadující těžkou nákladní dopravu," dodal Sochor.