Na zastupitelstvu hlavního města se tento týden řešil další projekt, který vzbuzuje mezi lidmi vášně. Společnost Central Group chce na louce v Komořanech postavit soubor bytových domů. K tomu musí zastupitelé schválit změnu územního plánu, jež by proměnila pozemek na stavební parcelu.

Veřejnost proti stavbě

Místní se o tom, že zastupitelstvo bude věc projednávat, dozvěděli teprve den předem. Radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ) totiž tisk na program zařadila na poslední chvíli. „Lidé v Komořanech sebrali během jednoho dne 66 podpisů proti stavbě. Myslím si, že kdyby byl bod zařazen řádně, bylo by to několik stovek," zastal se místních zastupitel za piráty Mikuláš Ferjenčík.

Díky němu a zastupitelce Prahy 12 Haně Jandové, která byla na jednání přítomna, nakonec Kolínská tisk stáhla a bude se o něm jednat až na dalším zastupitelstvu po prázdninách.

Na pětce se protestuje skoro stále

Komořanský případ může sloužit jako ilustrace vztahu mezi samosprávou, developerem a občany, ve kterém komunikace leckdy vázne. Své o tom ví v Praze 5, která je prapodivným povolováním staveb známá z období vlády bývalého starosty Milana Jančíka (ODS).

Boj proti nekontrolované zástavbě je jedním z hlavních programových bodů Strany zelených v Praze 5. Ta byla donedávna na pětce v koalici, TOP 09 se však dohodla na jiném uspořádání a zelených se zbavila.

„V koalici jsme se to snažili postupovat koncepčněji, vytvářet územní studie a podobné nástroje k tomu, aby výstavba byla předvídatelná," přiblížil bývalý místostarosta Prahy 5 Lukáš Budín (SZ). Považuje za minimálně podezřelé, že se po změně ve vedení městské části na pozici vedoucí stavebního úřadu vrátila Eva Čechová, která ho vedla po celou dobu vlády Jančíka.

„Poté, co znovu na stavební úřad nastoupila paní Čechová, se najednou rozhýbaly tři projekty, které dlouhou dobu spaly. Jde o výstavbu u parku Klamovka a v Prokopském údolí a projekt Barrandovské kaskády, kde už bylo vydáno územní rozhodnutí," uvedl Budín.

Zmatky „Prokopáku"

V přírodní rezervaci Prokopské údolí plánuje developer hned tři projekty. Stavba Prvního už započala a v přírodní rezervaci vyrostla vila, vedle které se budují čtyři další. Nyní se hraje o stavbu obytného komplexu, který by měl přes tři desítky bytů. O jeho povolení od pondělí rozhoduje stavební úřad, jasno by mělo být do měsíce.

„Podali jsme námitku, stejně jako městská část, takže uvidíme, jak se s tím stavební úřad vypořádá," uvedl Hynek Bečvář ze sdružení Prokopovo, které se snaží stavbě v přírodní lokalitě zabránit.

Kromě toho má stejná firma v „Prokopáku" připraven projekt dvojice bytových domů, u kterých už získala všechna povolení a podle původního plánu chtěla začít v září stavět.

Ceněný pozemek

Do stavby však zasáhla pátá městská část, která chce od developera pozemky odkoupit. Není však jasné, jestli se strany nakonec dohodnou. „Problém je v tom, že developer už do projektu vložil dost finančních prostředků, takže si pozemek cení poměrně vysoko. Nemohu říct, jak jednání nakonec dopadnou," shrnul radní Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Samotné firmy se v poslední době pokoušejí více komunikovat s lidmi i samosprávou. Například největší český bytový developer Central Group i přesto čelí odporu téměř při každé stavbě, ať už v Košířích nebo v poslední době v případě plánované stavby na Kavčích horách.

Podle mluvčí firmy Marcely Fialkové je veřejné mínění předem vychýleno v neprospěch developerů. „Sousedi mají při výstavbě právo se vyjadřovat. Leckdy ale protestují i lidé, kteří s pozemkem vůbec nesousedí a výstavba na ně nemá žádný dopad," míní.

developerské projekty.

Čtěte také: K výstavbě bytů v Komořanech se zastupitelé vrátí v září