Městské části odmítají, že by jejich opatření měla souvislost s nedávno zastaveným rušením přechodů přes tramvajové koleje.

Bezbariérové přechody mají zlepšit komfort Pražanů. „Nechali jsme si zpracovat audit, který zmapoval 475 přechodů pro chodce. Z tohoto počtu je 110 bariérových a měly by být přestavěny,“ informoval Deník starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS).

Za bezbariérové jsou ale považovány i přechody, které mají zkosené nebo nízké hrany a invalidní vozík či kočárek po něm lehce vyjede na chodník.

S financováním pomáhá Sofos

Rada na svém posledním zasedání schválila pro letošní rok úpravy 21 přechodů, například čtyři na Václavském náměstí, dva na Národní třídě, v Rybné a v Maiselově, po jednom ve Vodičkově, Dlážděné, Celetné, Klimentské, Havelské, Hradební či Malé Štupartské ulici. Stavební práce by měly stát do dvou milionů korun.

Většinu prostředků bude financovat nadační fond Prahy 1 Sofos, který na bezbariérové přechody vyčlení 1,8 milionu korun. Sofos byl zřízen v minulém roce na shromažďování financí v rámci projektu společenské odpovědnosti firem. Hned na počátku do něj milion korun vložila ČSOB právě na bezbariérové přechody.

„V průběhu léta proběhne výběrové řízení, vlastní stavební práce začnou v září. Přechody by měly být dokončeny do konce roku,“ sdělil vedoucí investičního oddělení Prahy 1 Petr Born.

Praha 4 má podobné problémy, jen méně peněz

Podobnou situaci řeší v Praze 4. Technická správa komunikací (TSK), která spravuje pro magistrát většinu chodníků, silnic i přechodů, nemá na opravu ani přestavbu chodníků či přechodů finance, a tak když chce některá městská část na svém území něco opravit, musí to prostřednictvím TSK zaplatit sama.

Radnice Prahy 4 tak dala TSK milionovou dotaci na úpravy přechodů na území Prahy 4 na bezbariérové. „Uvědomujeme si, že je nutné pomoci fyzicky handicapovaným spoluobčanům odkázaným na pohyb na vozíku, ale třeba i maminkám s kočárky. Chtěli bychom jim usnadnit cestu, aby se mohli jednodušeji dostat tam, kam potřebují,“ řekl zástupce starosty pro dopravu Martin Hudec (ODS).

Vytvořii seznam míst podle naléhavosti

Ve spolupráci s občanským sdružením Asistence při Jedličkově ústavu proto vznikl seznam navrhovaných míst pro bezbariérové přechody řazený podle důležitosti: náměstí Bratří Synků, ulice Lounských, Žateckých, Hurbanova, Na Pankráci, K Výzkumným ústavům, Nový Spořilov, Vzdušná, Novodvorská, Zálesí, Pod Lysinami a Na Lysinách. „Nejproblematičtější lokality vytipovali sami vozíčkáři a určili i pořadí důležitosti,“ dodává Hudec.

Až bude částka jeden milion korun vyčerpána, bude radnice Prahy 4 pokračovat v investicích do bezbariérových přechodů příští rok. Současně ale bude v průběhu prázdnin opraveno pět chodníků za 3,2 milionu korun.