Navíc v oblasti rychle roste zástavba a s novými obyvateli také roste dopravní zátěž. Místní tak trpí hlukem, smogem a navíc dochází k nebezpečným střetům s chodci.

Řešením by byla dostavba úseku 

Nejúčinnějším řešením by byla dostavba dosud chybějícího úseku Pražského okruhu, který by spojil obě dálnice. Stát však úsek 511 před dvěma měsíci vyřadil ze seznamu prioritních staveb, kde bude proces vlivu na životní prostředí (EIA) řešen ve zrychleném řízení. Nepomohly ani protesty pražského magistrátu a některých dotčených radnic, budování klíčové komunikace se tak opět odkládá.

Poslední události přiměly k razantní akci i zdejší iniciativu Stop kamionům. Rozhodli se v pondělí odpoledne zablokovat už tak přetíženou silnici vedoucí Uhříněvsí.

„Nechceme komplikovat život řidičům, ale právě chybějící část Pražského okruhu je důvodem, proč tudy všichni musí projet. A my jsme se rozhodli, že na tento problém upozorníme," řekl Pražskému deníku iniciátor Petr Sýkora, který je zároveň opozičním zastupitelem v Praze 11.

Plynové masky, roušky a transparenty 

Samotná protestní akce bude podle Sýkory spočívat v tom, že účastníci budou nepřetržitě procházet několik minut přes přechod pro chodce poblíž supermarketu v centru městské části. Na sobě budou mít plynové masky, roušky přes ústa a v rukách transparenty.

„Je překvapivé, jak málo stačí, aby vznikla kolona aut. Budeme chodit sem a tam tři minuty a fronta bude až do Říčan. Tak velká frekvence aut tam je," tvrdí Sýkora. Přiznává, že ale počítá i s negativními ohlasy na happening. Zejména ze strany řidičů se dá očekávat zloba, protože cesta se jim ještě více prodlouží.

Situace se nelíbí ani městkým částem

Aktuální dopravní situace se nelíbí ani zasaženým městským částem a obcím na hranici hlavního města a Středočeského kraje. Například starosta Prahy 22, kam patří i Uhříněves, vzkázal, že akci podpoří.

„Půjde o symbolické zdržení, kde se ukáže na problém, a to je naprosto v pořádku. S tím se ztotožňujeme," prohlásil starosta Martin Turnovský a dodal, že sám se chystá akce účastnit.

Organizátoři akci nenahlásili policii a ani to v úmyslu nemají. Tvrdí, že nechtějí dělat nic protizákonného. „Pokud půjde o blokování dopravy, policie bude adekvátně reagovat. Záležet však bude především na aktuální situaci, která na místě bude," dodala policejní mluvčí Andrea Zoulová.

KRITICKÝ ÚSEK 511má spojit dálnici D1 a D11 P měřit má 12,5 kilometru
jsou plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky a dva tunely
vláda ho vyřadila z prioritních staveb Česka
projekt musí znovu žádat o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA)
pro stavbu se vyslovuje magistrát i řada městských částí
naopak proti jsou například obyvatelé Běchovic a některá občanská sdruženícelý Pražský okruh má měřit 80 kilometrů, v provozu je jen polovina

Čtěte také: Práce v tunelech uzavřely Pražský okruh