S tím vším jsou dnes spojené oslavy prvního májového dne, které jsou staré již tisíce let, ale moderní podobu jim dalo až dělnické hnutí na přelomu 19. a 20. století. Svátek práce má stále mnoho příznivců, kteří jej slaví z různých pohnutek, ale většina si užívá především den volna. A jak budou vypadat prvomájové oslavy v metropoli?

Jako každý rok i letos se budou v metropoli konat akce pořádané politickými stranami. Tradičně oslaví Svátek práce u Křižíkovy fontány na Výstavišti sociální demokraté a komunisté. KSČM bude patřit prostor fontány dopoledne, zatímco ČSSD odpoledne.

Prvomájová oslava v režii komunistické strany začne v 9 hodin. Příchozím představí své pražské kandidáty do podzimních senátních voleb. Komunisté si letos pro veřejnost a novináře připravili také diskusní stan, kde budou poslanci a zastupitelé debatovat se zájemci. Akce skončí ve 12.30. Sociální demokraté začínají s oslavami prvomájových tradic již dnes, kdy k pamětní desce na Střeleckém ostrově položí květiny. Svátek práce se zde poprvé slavil v roce 1890.

Zítra od 14 hodin pak v oslavách pokračují u Křižíkovy fontány. V rámci programu ČSSD zde vystoupí orchestr K Band, staropražská skupina Patrola Šlapeto. Stejně jako KSČM i sociální demokraté představí své pražské kandidáty do Senátu ČR.

Ani letos nezůstane 1. květen bez demonstrací. V 11 hodin se na Střeleckém ostrově koná anarchistické vzpomínkové setkání, které se posléze přesune na demonstraci s názvem Miřme na správné cíle, jež se od 13 hodin koná na náměstí Republiky.

O hodinu později pořádají Dělnická strana sociální spravedlnosti a Dělnická mládež na Můstku na Václavském náměstí demonstraci nazvanou Za sociální jistoty proti reformám. Poté bude následovat krátký průvod ulicemi Prahy.

Líbačka na Petříně

Ti, kdo zítra budou slavit především svátek zamilovaných a budou chtít dodržovat mnohaletou tradici, mohou se přijít se políbit pod rozkvetlý strom na Petřín. Pokračuje zde totiž další, již třetí ročník akce Líbačka na Petříně.

Od 11 do 16 hodin se mezi rozhlednou a Zrcadlovým bludištěm budou zamilované páry pokoušet překonat rekord z roku 2010 v počtu líbajících se párů na jednom místě.

Většina návštěvníků zvolí pro cestu na Petřín lanovou dráhu, pokud se však budete chtít vyhnout davům, můžete se na petřínský vrcholek dostat tramvají číslo 22 do zastávky Pohořelec a dále pěšky ulicí Strahovskou. Další alternativou jsou autobusy 176 a 217 do zastávky Stadion Strahov a následně pěšky ulicí Šermířskou.

Pro babičky, dědy i vnoučata

Kromě políbení pod rozkvetlou třešní mohou návštěvníci vidět ukázky bike trialu, pro malé je připraven skákací hrad, balonková dílna nebo nově otevřená výstava Fenomén igráček, která malým i velkým představí historii i současnost této legendy mezi českými hračkami.

Ti, kdo chtějí oslavovat spíše sportem, si nesmí nechat ujít Benefiční běh seniorů a mateřinek, který začíná v poledne v areálu bývalé Vršovické vodárny v Braníku v centru Kroužky na Vltavě.

Kromě závodů babiček, dědečků a jejich vnoučat je připravený pestrý sportovní program nejen pro nejmladší a pro nejstarší. Akci zakončí koncert zpěvačky Debbi.

O prvním máji

Oslavy 1. máje mají své počátky v pohanských dobách. V antice byl tento den příležitostí k oslavám květin, plodnosti a mládí v podobě bujarých oslav. Moderní pojetí prvomájových oslav Svátek práce připomíná vypuknutí celodenní stávky amerických dělníků v roce 1886. Demonstranti si tak chtěli vynutit osmihodinovou pracovní dobu.

Nenechte si ujít…

10:00 V Richterově vile a ve Svatováclavské vinici začíná degustace růžových vín tuzemských vinařů. Zájemci budou moci ochutnat i koktejly z růžových vín.

10:00 Dům dětí a mládeže Praha 3 pořádá pro děti Školu čarodějů. Malé školáky čeká bohatý program od výtvarných dílen po sportovní hry.

11:00 Pražská zoo slavnostně otevírá zrekonstruovaný Pavilon kočkovitých šelem a terária.

Jaro na Vltavě

Slavit se bude i ve Žlutých lázní. Ty si k oslavě svých prvních narozenin vybrala pražská Televize Metropol, která odtud bude od 14 hodin vysílat živě své pořady. Jako hosté vystoupí Veronika Žilková se svojí dcerou Agátou Hanychovou, Květa Fialová, Josef Zíma nebo David Černý. Nebude chybět ani hudební doprovod, o který se postará Vojta Lavička Band, Sunflower Caravan, The Prostitutes a další. Pro návštěvníky je připraven bohatý sportovní program. Děti čeká rozsáhlá dětská zóna a divadelní představení.