V petici organizované spolkem Občané postižení Severojižní magistrálou tento postoj stvrdilo bezmála dva tisíce lidí. Osmnáctipodlažní a dvaasedmdesát metrů široká stavba se má vztyčit mezi ulicemi Ješetická, Budějovická a Vyskočilova.

Nové vedení městské části v čele se „zeleným" starostou Petrem Štěpánkem už také opakovaně vyjádřilo rezolutně zamítavé stanovisko k projektu. Hlavním argumentem proti je očekávané zvýšení počtu projíždějících i parkujících aut.

Obyvatelé Prahy 4, kteří nesouhlasí s výstavbou takzvaného Administrativního centra Budějovická budou moci už v pátek na jednání zastupitelstva městské části vyjádřit svou vůli. Jako jeden z prvních bodů je zařazeno projednání petice proti projektu, kterou zatím podepsalo skoro dva tisíce lidí.

Nadlimitně zatížené území

Signatáři petice se oproti praxi předchozích let mohou opřít o podobný postoj vlastní radnice. Vedení Prahy 4 už loni v prosinci prohlásilo, že centrum neschvaluje.

„Záměr má být umístěn do nadlimitně zatíženého území. Nechceme na Praze 4 žádné administrativní budovy, které budou zatěžovat okolí a obyvatele naší městské části," vzkázal starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice, SZ).

Čtěte také: Radnice likvidují pochybné projekty politických oponentů