Představte si, že jste učitelem na základní škole. První zářijový den vkročíte do třídy, v ruce seznam žáků. Zasednete za katedru a začnete vyvolávat: „Mikeš Kostohryz, je tu?"

Neotřelá jména se v Praze množí. V kombinaci s uvolněnějšími pravidly a benevolentnějším prostředím pak můžou vznikat značně bizardní případy. Dali byste svému dítěti jméno Attila? Po Praze jich momentálně chodí 20, nejvíce z celé republiky.

V centru se objevuje Zoe či Eli 

V Praze 1 žádná jména nejsou výrazně oblíbenější. „Mezi klasickými to jsou Václav, Tomáš či Barbora," vyjmenovala tisková mluvčí městské části Veronika Blažková.

Z neotřelých se v centru hlavního města objevuje Zoe, Thea nebo Eli. „Občas se vyskytnou i dvě křestní jména zároveň, jako je Tereza Sofie či Zoe Valentina," uvedla Blažková.

Paleta jmen je široká 

Podle psycholožky Václavy Masákové v současnosti už naladění společnosti dovoluje dát dítěti jméno podle svého gusta. „Dnes je paleta jmen široká, neobvyklé jméno může dokonce být zdrojem pocitu hrdosti a výjimečnosti," uvedla.

V obrovském spektru tak má podle psychologa Václava Mertina každá odchylka menší význam. Důležité podle ní je, aby s ním bylo dítě ztotožněné. „Problém může nastat, když na něj negativně upozorňuje okolí. Například když dítě zažívá šikanu," okomentovala Masáková.

Rodiče berou inspiraci z knih 

Motivace pro originálnost při rozhodování o jménech jsou rozmanité. „Někdo se chce skutečně odlišovat, někdy se může jednat dokonce o recesi. „Rodiče můžou zapomenout, že dítě s tím jménem bude žít, ne oni," uvedl psycholog. Inspiraci také často získávají z knih či filmů. Setkat se tak v hlavním městě můžete například s Klotyldou či dokonce Salome.

Nejčastěji ale stále na ulicích potkáme Anny a Jakuby. Dlouhodobě je také velmi populární Jan či Adéla. Podle Pavla Štěpána z Ústavu pro jazyk český Akademie věd patří Anna a Jan dlouhodobě k velmi oblíbeným.

Slovanská jména nejsou v kurzu 

Řada z častých jmen ale zažívá jakási období renesance. „Například Filip se u nás až do 60. let 20. století téměř nevyskytoval a Matyáš byl používán výjimečně až do přelomu tisíciletí," vysvětlil.

Zajímavé je, že u novopečených rodičů dlouhodobě nejsou populární slovanská jména. Ta nejčastější pochází z hebrejštiny, řečtiny, nebo mají germánský původ. Možná je tedy jen otázkou času, než v seznamu žáků budeme číst třeba Max Faktor.

Oblíbená jména v Praze. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Světový den potravin ve Vlkavě: děti uvařily rodičům zdravé jídlo