K tradicím zápasu Charty 77 o lidská a občanská práva se vláda přihlásila jednomyslně, na twitteru o tom dnes  informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka uvedl, že vláda se přihlásila i k zápasu chartistů o civilizační hodnoty a demokracii. "Hluboce si vážíme všech obětí represí souvisejících s Chartou 77 i dalšími tehdejšími nezávislými iniciativami," stojí v prohlášení. Chartu označila vláda za důležité hnutí moderních českých dějin. "Bez odvážných postojů, vytrvalého úsilí a leckdy utrpení jejích signatářů bychom museli k dnešní podobě státu projít mnohem obtížnější cestu," uvedli ministři.

Čtěte také: Zveřejnění Charty 77 předznamenala divoká honička v Praze

Prohlášení hodnotí i současné demokratické zřízení, které podle něj jistě není dokonalé a bezchybné. "Ale právě jeho pevné hodnotové zakotvení, jakož i dosavadní více než čtvrtstoletí demokratického vývoje, jsou významnou zárukou toho, že stát bude i nadále prosazovat respekt k lidským a občanským právům a k lidské důstojnosti," uvedli ministři.

Čtěte také: Výstava u Národního divadla připomíná mluvčí Charty 77

Podle prohlášení nemůže být úspěšná a prospěšná taková vláda, která by těmito hodnotami nepoměřovala svou činnost, rozhodnutí a politické vize. Chartisté o víkendu slavili 40. výročí od vzniku iniciativy v pražské Lucerně, od filozofa a bývalého poslance a senátora Daniela Kroupy zazněla během setkání i kritika současného kabinetu. Ten podle něj od dědictví Charty ustupuje a kvůli obchodním zájmům již není v zahraničí aktivním účastníkem boje o lidská práva.

Charta podle ministrů zůstane navždy připomínkou odhodlaného občanského postoje, který i za cenu obětí má sílu proměňovat svět. "Občanská angažovanost má smysl za každých okolností a v každé době," akcentuje vláda.