„Byla to hloupost tam všechny ty věci nechávat," přiznala Pražskému deníku Alena. V tom jí dává za pravdu i bezpečnostní analytik František Brabec. „Zloději si nevybírají. Během pár sekund jsou schopni rozbít okénko 
a ukrást bundy, tašky, kabelky, peněženky, telefony. Doslova všechno, co není přišroubované." Proto je potřeba s sebou v takovýchto případech vozit opravdu jen to nejnutnější. A rozhodně to nenechávat v autě.

Čtěte také: Ukradené pleny? Zloději se nezastaví před ničím!

„Pokud máte ve svém automobilu nezabezpečenou schránku, tak si raději vezměte všechny věci k bazénu, kde bývají bezpečnostní schránky. Jinak riskujete, že o všechno přijdete," doplňuje Brabec. Některé krádeže jsou však tak nepravděpodobné, že se na jejich následky dá jen stěží připravit. Své o tom ví 
i mladý pár, který si nedávno zakoupil novou lednici. Pracně ji nasoukal do svého vozidla v provedení combi. Mladí však udělali osudovou chybu.

S takto velkou krabicí v autě ještě přejeli k dalšímu obchodu s tím, že si jen skočí pro pár drobností. Po třiceti minutách se vrátili.

Čtěte také: SLOUPEK: Dobrý skutek byl po zásluze potrestán

A nestačili se divit. Zloději si dali tu práci, že dvoumetrovou krabici s lednicí odcizili. Ladislav Beránek, koordinátor prevence z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy, popsal Pražskému deníku další kuriózní případ.

„Na parkoviště u obchodního centra přijelo vozidlo s malým dítětem. Vzhledem k tomu, že dítě vykonalo svou potřebu a mělo látkovou plenu, žena ji dala do igelitové tašky a položila ji na podlahu u spolujezdce. Po příchodu z nákupu bylo rozbité okénko u spolujezdce a taška s nevábným obsahem opodál."

Velmi podobný případ se stal i muži, který nechal v autě dvě plné igelitky brambor. I ty zmizely během jeho desetiminutové návštěvy banky. Majitel byl právem rozzlobený. Výměna skla ho totiž vyšla desetkrát dráž, než byla hodnota uloupených brambor. Jak tedy automobil co nejlépe zabezpečit? Bezpečnostní experti se shodují, že jsou alarmy dnes velmi málo účinné, neboť na ně už nikdo nereaguje. „Proto bych doporučoval, aby si Pražané zařídili zabezpečení, které je napojeno na mobilní telefon. Kdokoliv nezvaný se bude do automobilu snažit dostat, systém vás okamžitě informuje prostřednictvím varovné smsky," vysvětlil František Brabec.