„V devadesátiminutových debatách se zaměříme na specifické problémy, jako je bezpečnost, doprava, zaměstnanost, školství, zdravotnictví, demokracie či kultura," uvedl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Generální ředitel České televize Petr Dvořák: Příští Pan Tau bude asi Němec

Kandidáty si mohou strany určit samy

Do debat budou pozváni představitelé kandidujících stran podle jejich volebního potenciálu na základě výsledků výzkumu, který pro ČT vypracují agentury Median a Kantar TNS CZ. Kandidáty do tematické debaty si podle Šámala budou moci určit samy strany, ovšem s tím, že jejich konkrétní zástupce bude moci vystoupit vždy jen v jedné takovéto debatě.

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla získat od všech voličů, kteří její volbu zvažují a chtěli by hlasovat. „Hledisko volebního potenciálu tak na rozdíl od volebního modelu popisuje realisticky volební situaci nestálých voličů, kteří ještě nejsou rozhodnuti pro konkrétní stranu," říká vedoucí výzkumu a analýz České televize Renata Týmová.

Prostor k vyjádření nabídnou i další pořady

Prostor dá ČT i zástupcům ostatních stran v pořadu Politické spektrum, v pořadu Události, komentáře pak každý všední den nabídne rozhovor s celostátním volebním lídrem. Strany a hnutí budou mít navíc možnost prezentovat se v rámci volebních spotů, které televize odvysílá podle volebního zákona.

Ilustrační foto
Strany slibují zvyšování platů u policie nebo odmítání kvót

Seriál tematických debat začne 15. září, první bude věnována obraně a bezpečnosti. Dalšími tématy budou 18. září doprava, 20. září společnost a kvalita života, 22. září sociální politika a zaměstnanost, 25. září školství, sport, věda a mládež, 27. září průmysl a obchod a 29. září kultura.

Následující měsíc bude 2. října věnována debata státním financím, 4. října zahraniční politice, 6. října zemědělství a životnímu prostředí, 9. října stavu justice, 11. října unijním dotací a regionálnímu rozvoji, 11. října zdravotnictví a 16. října stavu demokracii v ČR.