„Dali jsme TOP 09 nabídku, že budeme podporovat jejich menšinovou radu,“ uvedl šéf sociálních demokratů Jiří Bodenlos.

Zdá se, že pražská sociální demokracie využila aféry se zveřejněnými odposlechy mezi lobbistou Romanem Janouškem a bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Jenže těžko si lze představit, že by se současná sociální demokracie, která je nyní na pražské radnici opoziční stranou, nějak výrazně lišila od té, která spolu s občanskými demokraty v minulosti metropolitní radnici ovládala, a to hned několik volebních období v řadě.

Vzpomeňme jen na úplatkářskou aféru Lukáše Plachého, který byl po komunálních volbách v roce 2010 vyslán do křesla radního. Vydržel v něm ale jen jediný den. Později Nadační fond proti korupci zveřejnil, že bývalý předseda pražských sociálních demokratů Petr Hulinský podivně podporoval handicapované sportovce.

A co na nabídku koaliční spolupráce říkají členové TOP 09? Zatím ji zvažují, „na stůl“ se podle Tomáše Hudečka, současného primátorova náměstka pro územní rozvoj, dostane později.

„Vyslechli jsme zástupce ČSSD minulý týden a jednat o tom na klubu TOP 09 budeme následující týden. V současné době stále platí koaliční smlouva a koalice funguje, dokud nebude koaliční partner paralyzován. Koalice provádí na magistrátu reformy a čistí jej,“ napsal Hudeček Deníku v reakci na to, jak hodlá TOP 09 s nabídkou od sociální demokracie naložit.

Primátora Bohuslava Svobodu (ODS) nabídka sociální demokracie, kterou by se fakticky současné vedení Prahy rozbilo, nijak nepřekvapila: „Ten návrh beru jako správnou snahu opozičního partnera rozbít koalici. To je jejich povinnost. Jinak to beru jako žert,“ řekl první muž Prahy Deníku.