Další fáze rozhovorů se prý zřejmě bude muset odložit, protože vázne shoda na třech klíčových tématech: občanských právech Britů v unii i unijních občanů v Británii, možném obnovení kontrol na britsko-irské hranici a na finančním urovnání. Cesta k dohodě se zdá dlouhá zejména v poslední otázce.

Ilustrační foto.
Britové: V Praze se cítíme bezpečně

Britové nepropadají panice 

Britská vláda zatím jen uznala, že má vůči sedmadvacítce finanční závazky. Výše vzájemného vyrovnání i způsob jejího výpočtu jsou ale ve hvězdách. Nejistota z budoucnosti ovlivňuje i životy několika tisícovek britských občanů, kteří se usadili v Česku. Většina z nich žije v Praze.

Nepropadají sice panice. Řeší ale to, jak se přizpůsobit zatím neznámým podmínkám pro život v cizině po dovršení brexitu. Přinejmenším mezi účastníky naší ankety po referendu stoupl zájem o trvalý pobyt v Česku nebo o občanství některé z unijních zemí. Stejný trend přitom nastal také ve Španělsku nebo Řecku, kde žijí početné britské komunity.

Ilustrační foto.
„Brexitu ne!“ vzkazují pražští Britové domů

Zájem Britů zaznamenávají také Španělsko 

Například podle španělského listu El País v době krátce před referendem o brexitu usilovalo o španělské občanství zhruba 70 Britů měsíčně. V měsících po referendu jejich počet stoupl na víc než 4 stovky. Statistiky poskytl kulturní Cervantesův institut podle počtu zájemců o testy, které jsou podmínkou pro získání občanství. Většina zájemců byla středního nebo vyššího věku a žila v Madridu, Barceloně, Alicante nebo Malaze.

Španělsko je i díky klimatu oblíbená země pro starší Brity, kteří se tam přesidlují na důchod. Německý statistický úřad eviduje za loňský rok 361% nárůst v počtu Britů, kteří získali německé občanství. Změna je podle statistiků jednoznačně způsobená „obavami Britů z podmínek života a práce v jiné zemi EU po brexitu“. Ve Švýcarsku loni zaznamenali nárůst britských žádostí o občanství o 71 %. Po brexitu se výrazně zvýšil i zájem britských podnikatelů o pasy zejména jihoevropských zemí (Řecko, Malta, Kypr, Španělsko), výměnou za investování v nich.

Ilustrační foto.
Kvůli brexitu odejdou z Londýna velké firmy, do Prahy spíše ne

Britové v Česku se důsledků brexitu neobávají, říká velvyslankyněJaký má přehled o situaci britských „expats“ v Praze zdejší ambasáda ostrovní země? Zeptali jsme se velvyslankyně Spojeného království, její excelence Jan Thompsonové.

Obrátil se někdo z britských rezidentů v ČR na ambasádu s nějakým dotazem ohledně brexitu např. v souvislosti s budoucím statusem Britů v EU?
Odhadujeme, že v ČR dlouhodobě žije 7,5 tisíce Britů. Ročně ČR navštíví okolo jednoho milionu turistů z Británie. Od nich na velvyslanectví mířilo pouze několik otázek, týkajících se brexitu. Velvyslanectví s Brity v ČR komunikuje pravidelně například pomocí Facebooku. Naposledy 4. července jsem vysílala pro tyto lidi po Facebooku živě a odpovídala na jejich dotazy.

Čeho konkrétně se ty dotazy převážně týkaly?
Zejména vydávání britských pasů pro děti Britů narozených v ČR, vlivu odchodu Británie z Evropské unie na Brity studující v ČR, pobírání důchodů a také problematiky zdravotnictví. 

Ví ambasáda o nějakém případu britského občana nebo občanky, kteří kvůli „obavám z budoucnosti“ požádali o občanství ČR nebo jiné země EU, případně o trvalý pobyt v ČR?
Konzulární oddělení velvyslanectví neregistruje žádný případ Brita, který by žádal o české občanství z důvodu obav z budoucnosti. Odchod Spojeného království z Evropské unie je příležitost prohloubit spojenectví a spolupráci mezi Českem a Británií. Vláda Velké Británie prosazuje, aby brexit měl na život Britů v ČR a Čechů žijících v Británii co nejmenší dopad. Například nabízíme Evropské unii veškerá práva pro její občany, kteří jsou usazení v Británii, kromě možnosti vo- lit do národního parlamentu.

Britové v Praze. Ilustrační foto. Zdroj: Redakce