Cítíte se v místě vašeho bydliště bezpečně? Kterých zločinů se nejvíc obáváte? Byl policista, se kterým jste se v poslední době setkali, zdvořilý? Nežádal úplatek? Myslíte si, že středočeská policie dostatečně informuje o své činnosti? Sledujete internetové stránky středočeské policie? To jsou některá témata, na něž by policisté rádi znali názor či odpověď, aby věděli, kam je třeba napřít větší úsilí. Celkem dotazník obsahuje 16 otázek.

Cíl je jasný: odhalit problémy

Výsledky šetření chtějí policisté nejen souhrnně vyhodnotit, hledat rozdíly mezi jednotlivými regiony a zkoumat, proč někde lidé vnímají problémy jinak než jinde, ale závěry budou také srovnávat se zjištěními z minulých let. Chtějí tak získat zpětnou vazbu o tom, zda se služby, které muži a ženy zákona poskytují veřejnosti, v očích občanů lepší, nebo horší. Cíl je jasný: odhalit problémy, jejichž řešení je třeba věnovat se především. A zjistit nejen to, co říkají čísla statistik, ale co si lidé skutečně myslí. Jak policisty hodnotí. Co od nich především očekávají. A co se jim na jejich činnosti nelíbí.

Vyjádřit svůj názor na bezpečnost prostřednictvím internetu

Přímo v ulicích oslovovali policisté (ve valné většině policistky) občany od poloviny dubna do poloviny května. Odpovědi získali celkem od 2013 osob z celého území středních Čech. Sběr dat pro výzkum veřejného mínění ale nekončí. Vyjádřit svůj názor na bezpečnost v místě bydliště, zhodnotit práci policie a vyslovit názor na míru informovanosti o práci policistů mohou nyní lidé prostřednictvím internetu. Dotazník, jehož vyplnění nezabere víc než pár minut, je k dispozici na www.policie.cz/…-mineni.aspx, připomněla mluvčí středočeské policie Soňa Budská. „Využijte tedy jedinečné možnosti aktivně se podílet na změnách," vyzývá veřejnost. A Budská nezapomíná dodat, že za poskytnuté názory policisté budou vděční a děkují za ně.