„Jedná se o víceúčelovou lávku, která má propojit severní výběžek Císařské louky se Smíchovem a tím zpřístupnit rozsáhlé rekreační území pro chodce a cyklisty," uvedl mluvčí. Cyklotrasa je nyní v tomto úseku vedena po frekventovaných ulicích Nádražní a Strakonická.

První studii k výstavbě lávky, která má překlenout vjezd do zdejšího přístavu, si nechal magistrát vytvořit v roce 2008. „Studie identifikovala řadu problémů, nyní se dokončuje další studie navrhující řešení i ve vztahu k majetkoprávním vztahům a stanoviskům dotčených orgánů státní správy," uvedl Hofman.

Právě kvůli přilehlému přístavu jsou podle Hofmana požadavky na technické řešení lávky velmi vysoké, a město proto odhaduje náklady asi na 70 milionů korun. Přesná cena vzejde až z podoby výsledného návrhu a rovněž tendru na stavební firmu, která lávku vybuduje.

Uměle udělaný ostrov

Císařská louka je původně poloostrov, z kterého byl na přelomu 19. a 20. století uměle udělán ostrov. Jeho délka je necelé dva kilometry a přístupný je pouze z jihu od smíchovského lihovaru.

Počet aktivních cyklistů je v Praze odhadován zhruba na jedno procento obyvatel. Automatické sčítače umístěné na trasách zaznamenaly loni více než 3,8 milionu průjezdů. Nejvíc lidé jezdí v červnu a mezi nejvytíženější cyklostezky patří ty podél Vltavy.

Čtěte také: Odborníci oceňují přístup Prahy k podpoře cyklistiky