Je potřeba znovu najít krásu vztahů, řekl. Mezi muži a ženami je třeba prohlubovat vztahy, protože byli stvořeni společně. Vzájemně by se tak měli obohacovat a neměli by spolu soupeřit.

Prezident Miloš Zeman pověřil 31. října na zámku v Lánech Andreje Babiše sestavením vlády.
Babiš jde na ruku KSČM. Chce zdanit církevní restituce

Předání věrohodného svědectví 

Stejně tak považuje za důležité najít vztah mezi mladými a starými, jedni mají zkušenost, druzí nový pohled na svět, vzájemně si tak mohou pomoci. Kardinál neopomenul vztah k Bohu, který by neměl být založený na strachu, ale na milosrdenství, na vědomí, že Bůh bude lidi vždy milovat.
Dalším bodem rekonstrukce církve podle něj je, aby kardinálové a biskupové dokázali lidem předat věrohodné svědectví. Věrouku by měli po vzoru papeže Františka uvést do praxe, aby se stala konkrétní.

Ilustrační foto.
DVA POHLEDY: Mají být zdaněné církevní náhrady?

Situace se změnila 

Kardinál připomenul snahu papeže, který chce posunout církev blíže lidem, měla by vyjít vstříc chudým, protože v tom tkví srdce evangelia. Kardinálové by podle papeže měli být prostší a také by měli více sloužit lidem.
Situace ve světě se podle brazilského kardinála velmi změnila, Evropa zrelativizovala náboženství, mnoho zemí zbohatlo a tradice ve společnosti se odchýlily. Z návštěv v dalších zemích nabyl brazilský kardinál dojem, že společnosti jsou v rekonstrukci, v čemž spatřuje naději.

Jiřský klášter.
Církev připravuje v domě získaném na Hradě Arcidiecézní muzeum

Vlk měl vztah k mezináboženskému dialogu 

Na tradice se podle něj novým způsobem snaží navázat i Česko, které má za sebou dlouhou zkušenost s tvrdým komunistickým režimem. Vzpomenul i na loni zesnulého kardinála Miloslava Vlka.

Joao Braz de Aviz oceňoval na Vlkovi to, že byl velmi otevřený a byl člověkem církve. Měl velmi široký vztah k ostatním křesťanským církvím a také krásný vztah k mezináboženskému dialogu, uvedl brazilský kardinál. V sobotu za kardinála Vlka sloužil vzpomínkou mši ve svatovítské katedrále.

Katedrála sv. Víta na Pražském hradě.
Ve svatovítském chrámu se uskuteční mše k výročí Vlkova úmrtí