První městská část se v červnu letošního roku rozhodla, že zakročí proti přetékajícím košům v centru metropole. Bylo tomu kvůli údajnému ročnímu čekání na vyjádření památkářů k výměně košů v jiných ulicích v centru metropole.

Místo šestihranných betonových košů umístila Praha 1 začátkem léta na pěti místech moderní popelnice, z nichž jedna stojí několik desítek tisíc korun. „Chytrý koš" má vlastní solární panel, díky kterému funguje zabudovaný lis na odpadky, což vede k tomu, že se nemusí nádoba na smetí tak často vyvážet.

„Koše ukazují, že pro turisticky vytížené centrum Prahy jsou mnohem vhodnější než koše stávající. Po jejich instalaci se významně snížila nejen četnost svozu odpadků, ale zvýšila se také viditelně čistota ulic, kde jsou koše umístěny," míní místostarosta Prahy 1 Richard Bureš, jenž si tyto koše vzal pod svá křídla.

Jenže teď se objevil pro jedničku problém. „Ze strany Prahy 1 šlo o umístění zařízení v památkové rezervaci UNESCO bez našeho stanoviska," řekl Jiří Skalický, šéf odboru památkové péče pražského magistrátu. Vadí jim, že městská část koše zabetonovala do chodníků, přestože jim chyběl souhlas památkářů. A koše i přes upozornění nebyly odstraněny a dá se na ně stále ve vybraných místech narazit.

Další pokuta pro městskou část

Památkáři s Prahou 1 proto zahájili správní řízení kvůli porušení památkového zákona. Radnice se však brání, že koše byly instalovány jen na zkoušku, a nebyl proto souhlas potřeba. Předem prý záměr řešila s magistrátem i Technickou správou komunikací. „U stavebního úřadu Prahy 1 jsme si ověřovali, že instalace košů do zkušebního provozu nevyžaduje žádné rozhodnutí či souhlas," tvrdil Bureš.

S tím však nesouhlasí Skalický, podle něhož je třeba si požádat o souhlasné stanovisko i pro dočasné instalace, jako je kupříkladu světelný festival Signal nebo Designblok, a úředníci na radnici Prahy 1 to prý vědí. Nyní tak hrozí městské části za instalaci bez stanoviska pokuta, jejíž horní hranice sahá až ke dvěma milionům korun.

Praha 1 nyní podala odvolání a bude podle Bureše v rámci správního řízení jednat. „Věříme, že situace se v rámci řízení vysvětlí. Pokud by pokuta byla udělena, hlásím se samozřejmě k ní a uhradím ji. Jestli takto bude do budoucna trestána každá snaha přinést občanům něco dobrého, bude každý předem na jakoukoliv aktivitu rezignovat a Praha se přestane rozvíjet," řekl místostarosta.

Pro první městskou část to není první pokuta od památkářů. Letos na jaře platil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký pokutu 150 tisíc korun za pomník okřídleného lva na Klárově. Na stavbu věnovanou válečným letcům neměla tehdy městská část souhlas. I tehdy hrozila pokuta až dva miliony.

Časté porušení pravidel v Praze 1

„Občas poruší pravidla i jiné městské části v památkově chráněných územích hlavního města, ale u Prahy 1 je to posledních pět let nejčastější," popsal Skalický a dodal, že to by nemělo negativně ovlivnit přístup jeho odboru k budoucím žádostem jedničky.

S určitými pochybnostmi se setkala Praha 1 už při letním rozjezdu projektu, když opoziční zastupitel centrální městské části uvedl, jestli by nebylo lepší na přeplněné koše vyzrát tak, že by se častěji vyvážely. 

„Samozřejmě by asi pomohlo, kdyby auto jezdilo ulicí každou hodinu, ale proplétat se davy chodců není jistě cílem," zhodnotil Bureš a doplnil, že kupříkladu v Melantrichově ulici, kde je nyní polovina „chytrých košů," bylo košů devět a vyvážely se zhruba pětkrát denně. Nyní je situace lepší.

Moderní popelnice, které si sami lisují odpad, používají i jiná tuzemská města. Lidé mohou do chytrých „košů" házet smetí v Brně nebo Karlových Varech. Praha 1 plánovala testovat přínos košů půl roku. Poté hodlala zanalyzovat jejich přínos a případně zajistit další kusy.

O popelnicíchPět lokalit na první městské části se v létě dočkala moderních popelnic BigBelly. Konkrétně jsou v ulicích Charvátova, U Sovových mlýnů, Říční, Vodičkova a Melantrichova.

Koše mají vlastní solární panel, kterým je napájen zabudovaný lis uvnitř nich. Zároveň je v nich i komunikační jednotka, jež prostřednictvím SIM karty přináší online informace o zaplněnosti koše, a když je třeba vyvézt, na dispečinku pípne.

Koše se používají i v zahraničních městech. Jsou vhodné do rušných míst, a to kvůli tomu, že se díky lisu nemusí tak často vyvážet.