„Do konce roku nikoho nevezmeme, protože ty bezpečnostní prověrky jsou velmi precizní. Po tom, co se stalo v Turecku, a my nevíme, co přesně se v Turecku stalo – jestli to byl převrat nebo kontrapřevrat – Turci dneska velice efektivně vojensky zasahují, ale já se obávám, že nezasahují ve prospěch lidí v Sýrii, ale že si řeší svůj konflikt s Kurdy. Já se obávám, jestli ta eskalace napětí, které dnes Turecko vyvolává ve směru ke Kurdům, nebude znamenat destabilizaci Turecka," řekl Chovanec.

Turci nesplnili podmínky EU 

„Pokud se zhroutí dohoda s Tureckem, tak nás může čekat letos migrační vlna menšího charakteru a daleko větší na jaře," upozornil. Podle něj ale není možné přistoupit na požadavek Turků a zrušit jim vízovou povinnost, protože nesplnili podmínky, které jim EU dala. „Pokud toto Evropa udělá, tak naprosto ztratí tvář," míní ministr.

Podle Chovance je nezbytně nutné donutit Řecko a Itálii, aby začaly brát migraci vážně. „Pokud ne, nemají v Schengenu co dělat. Česká republika by měla zahájit velice tvrdou ofenzivu v diplomatickém vyjednávání k tomu, aby primárně Řecko začalo plnit svoje povinnosti. Z Řecka se bohužel bude muset částečně stát detenční zařízení, kde ti migranti budou vědět, že budou zavřeni, prověřeni, vráceni," dodal.

Důkladnější monitoring hranice 

Česko také chystá důkladnější monitoring hranice s Německem v případě, že Německo začne vracet běžence do země jejich původu. Koncem září o tom bude Chovanec v Berlíně jednat se svým německým protějškem.

„Hranici nebudeme zavírat a stavět ploty, ale chceme vědět, co se na ní děje," vysvětlil. Podle něj lze předpokládat, že po zpřísnění návratové politiky se bude část migrantů snažit z Německa utéct. „Chceme vědět, kam jdou a jestli jdou přes nás. Že by běželi do České republiky a chtěli se zde usídlit, to je velmi málo pravděpodobné," konstatoval.

Ministr je pro vznik evropské armády 

Chovanec se také v souvislosti s migrací vyslovil pro vznik evropské armády, kterou podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nemůžeme spoléhat na NATO a na Spojené státy, musíme být sami bojeschopní," prohlásil. S tím zásadně nesouhlasil další účastník debaty, poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Vznikne-li evropská armáda, tak to s trochou nadsázky bude německá armáda," uvedl. Podle něj je absurdní a nereálné, že by taková armáda fungovala. „Pokud se pohne Rusko, evropská armáda bez USA nezachrání vůbec nic," poznamenal.

Čtěte také: Chovanec: Policie při Konvičkově akci nepochybila