Armáda spásy podle Jána evidovala 88 lidí, charita 52 a Naděje na sedm desítek, uvedl. I přes tyto počty ale podle něj dohromady v uvedených zařízeních zbývá k dispozici ještě asi 200 míst.

Město Praha před očekávaným příchodem mrazivého počasí vyhlásilo první stupeň mimořádných zimních opatření pro pomoc bezdomovcům. Kroměmožnosti pobývat na lodi Hermes i přes den město posílí terénní programy a zajistí rozvoz polévky a čaje lidem žijícím na ulici.

Pomoc nevyhledal muž bez domova, který v sobotu večer zemřel v Praze 5 ve stráni naproti krematoriu v Motole. Podle policie si rozdělal oheň,lehl si u něj a přikryl se igelitem. Ten ale od ohně chytil a bezdomovec pod ním uhořel.

Praha dokončuje koncepci pro lidi bez přístřeší

Hlavní město v této zimní sezoně vyhlašuje první stupeň mimořádných opatření již podruhé. Poprvé to bylo při mrazech, které nastaly v prosinci. Opatření tehdy trvala deset dnů.

Bezdomovectví je v Praze, kde podle odhadů žije na ulici kolem 4000 lidí, obzvlášť v zimním období tíživým problémem. Vedení města dokončuje koncepci bezdomovectví, která by měla problematiku alespoň částečně řešit. Každý rok umrzne na ulici několik lidí.

Počátkem roku město vypsalo zakázku na nákup obytných kontejnerů,které by mohly sloužit nejen lidem bez domova, ale i dalším osobám v krizových situacích. Praha by tyto kontejnery zdarma zapůjčovala organizacím, které se věnují sociálním programům. Původně měly kontejnery sloužit bezdomovcům už tuto zimní sezonu, město ale nestihlo zakázku dříve vypsat.