„Co ale se do krmítka zásadně nesmí dávat, je pečivo v jakékoli formě a zbytky z kuchyně. Je to hlavně z důvodu obsahu soli, která může být pro ptáky jedovatá,“ varuje Petra Fišerová, mluvčí Záchranné stanice hlavního města Prahy a připomíná, že ptactvo potřebuje přikrmovat pouze, když panují mrazy a krajinu pokrývá sníh, nikoli celoročně.

Labutím raději rýži a zeleninu 

Oblíbenou zimní kratochvílí Pražanů je také krmení labutí a kachen na Vltavě i rybnících. I tady je potřeba s pečivem nakládat opatrně. „Není sice pro vodní druhy tak nebezpečné jako pro ty, které chodí na krmítka, ale i tak rohlíky představují jednostrannou potravu, neposkytují labutím dostatek živin. Ve větším množství je pečivo pro labutě dokonce škodlivé a může zejména u mláďat způsobovat vývojové poruchy. Doporučujeme krmit labutě např. pšenicí, kukuřicí, vařenou rýží, vařenými těstovinami, nasekanou zeleninou a salátem,“ navrhuje Fišerová. Ideální jsou podle ní granule přímo určené pro vodní ptáky, které se dají koupit ve specializovaných obchodech.

Ptačí rodiče mohou být velice nebezpeční, jelikož chrání své potomstvo
Ve Stromovce své potomky hlídá nebezpečný labuťák. Pes málem přišel o život

Záchranná stanice spravuje také zookoutky, kde někteří návštěvníci i přes zákaz krmení chtějí zvířatům zpestřit jídelníček. Pokud chlupatým obyvatelům přece jen chcete něco přinést, odložte tvrdé a neplesnivé pečivo, zeleninu či ovoce do připravených boxů, nekrmte ale zvířata sami. Odborníci ze Záchranné stanice doporučují poradit se, i pokud chcete přilepšit zvířatům ve volné přírodě. Pražské lesy jsou totiž velmi navštěvované, a když v nich každý návštěvník nechá pro zvěř trochu jídla, záhy se nashromáždí stovky kilogramů.

Pomozte ježkům a netopýrům

„V loňském roce máme veterinárně potvrzen úhyn asi tří kusů zvěře právě z důvodu nevhodného krmení pečivem, ale počet případů je určitě daleko větší. Pečivo nesmí převažovat nad jejich přirozenou potravou, kterou je v době zimy seno. Pokud má někdo zájem zvěři v zimních měsících pomoci, tak nejlépe se spojit s některým z našich zookoutků, nebo kontaktovat místní myslivecký spolek,“ apeluje na Pražany Fišerová.

V zimě byste naopak neměli v parcích a při procházkách lesem narazit na ježky ani na netopýry, kteří hibernují. Pokud je najdete, kontaktujte proto záchranou stanici. Jsou-li vyrušeni ze zimního spánku jsou vysílení a těžko najdou potravu, hrozí jim proto smrt.

Na vypouštění netopýrů se přišly podívat desítky dětí i rodičů
Zachránění netopýři se ubytovali ve Stromovce. Proč se nemohou zamotat do vlasů?