Občanské sdružení Útulné Strašnice vzniklo v dubnu 2010, kvůli záchraně parku u metra Strašnická. Vedení radnice Prahy 10 se totiž chystalo park přestavět na oplocené placené sportoviště.

„Tento nápad radnice byl v rozporu s názorem veřejnosti a vznikl pod záminkou, že se místo bude měnit na relaxační park. Chtěli jsme této přestavbě zabránit, a to se nám nakonec podařilo. K prvním pěti členům se postupně přidávali další," uvádí předsedkyně výboru občanského sdružení Ivana Mádrová

Členové pořádají různé akce 

Členové sdružení se také zúčastňují veřejného dění. „Postupně jsme začali aktivně vystupovat a konat v Praze 10, kde poměry komunální politiky byly zoufalé. Ne nadarmo se říkalo Praze 10 Mordor komunální politiky. Postupně jsme se víc a víc zapojovali do veřejného dění, zúčastnili se zastupitelstev a snažili se o kontrolu věcí veřejných," říká Mádrová.

Na akcích se pravidelně podílí pár skalních členů, ke kterým se podle potřeby a zájmu přidávají obyvatelé městské části. Jednou z hlavních činností je i dodržování různých tradic. „Pravidelně společně s nadšenci vynášíme Moranu, připravujeme Svatojánský oheň nebo pořádáme Tříkrálové pochody," říká Mádrová.

Sdružení chce probudit zájem o Strašnice

Velmi prospěšné akce sdružení jsou ty, které se věnují právě veřejnému prostranství. V minulosti se členové i zájemci postarali o úpravu hřiště v Dětské ulici a natření podchodu k metru Strašnická. „Se členy sdružení chceme z Prahy 10 učinit místo, kde nejenom bydlíme, ale i žijeme. Přejeme si získávat pro své aktivity lidi, kteří tu žijí, probudit v nich zájem o to, co se děje v místě jejich bydliště," dodává Mádrová.

Útulné Strašnice do budoucna plánují průběžně udržovat výmalbu podchodu u metra a zapojovat se i nadále do participativního rozpočtu města. Letos také vyhráli první místo se svým návrhem úpravy okolí metra, které je v zoufalém stavu. Průběžně sdružení sleduje činnost vedení města a reaguje na aktuální události.

Čtěte také: Zájem o zahrádky je v Praze obrovský