Za deset let členství v evropském společenství si mnohé instituce prošly víceméně znatelnou legislativní změnou. Česká policie rovněž nebyla výjimkou a v rámci nekončícího boje se zločinem jí mohla změna legislativy působit možné potíže.

Věděli jsme, do čeho jdeme

„Došlo k zásadní změně museli jsme se přizpůsobit standardům ohledně schengenského prostoru. Věděli jsme ale, do čeho budeme vstupovat a tak jsme na změny nemuseli reagovat ze dne na den," uvedla Šárka Havránková s tím, že zásadní změnou byl zákon o policii v roce 2008.

„Tím byla komplexně upravena spolupráce policie se zahraničím. Respektive byly stanoveny jasné podmínky mezinárodní spolupráce, jako například působení policistů na území cizího státu," vysvětlovala vedoucí odboru.

Není žádnou novinkou, že v Bruselu tamní legislativci dovedou členské země notně překvapit, co se výkladu nových zákonů týče. Jinými slovy se bezvýhradně podřídit i těm, které, než byly opět zrušeny, postrádaly jakýkoliv smysl, natož logiku.

Nikdy nekončící proces

„V našem případě nejde o nějaké se podřizování Bruselu. Naši policisté se od roku 2003 zúčastňují jednání pracovních skupin na úrovni EU. Od samého začátku jsme byli u vzniku procesu vzájemné spolupráce, a co víc - naši policisté i příslušným jednáním předsedali. Policie disponuje dostatkem odborníků, kteří umí Českou republiku reprezentovat a prosazovat její zájmy," říká Šárka Havránková.

To je však jedna strana mince a ta druhá je, že jiné členské státy EU třeba mohou mít i jinou představu o mezinárodní policejní spolupráci.

„Jistá vzájemná součinnost musí existovat. Tedy i reagovat na vývoj ve světovém dění. Což je de facto nikdy nekončící proces. Vždyť tak řečená globalizace se projevuje i v trestné činnosti. Česká policie se zahraničím spolupracuje například při koordinaci v boji s organizovaným zločinem. To aby se zájmy nekřížily," sdělila Havránková.

Nutno poznamenat, že právě v této oblasti si naše policie již v minulosti připsala kladné body. Na neúnavnost českých detektivů například ve Švýcarsku rezignoval uprchlý Tomáš Pitr, stíhaný za rozsáhlé daňové podvody nejen v proslulé kauze Setuza. Což by podle všeho v rámci stoupajícího renomé mohlo české policii třeba přinášet i nějaké výhody.

„Ty máme především v tom, co nám spolupráce se zahraničím nabízí, a je pouze na nás, jak je využijeme. Pochopitelně že vždy záleží na konkrétní situaci. Zatím nás nic nezaskočilo," poznamenala Šárka Havránková a dodává, že je vždy dobré problémům raději předcházet a neřešit je na poslední chvíli.

Ve světě nejsme osamoceni

Zlí jazykové s velkou nadsázkou svého času tvrdili, že český policista, zcela uvězněný svou prací, se do zahraničí nepodívá ani o své dovolené, protože v rámci někdejších vládních škrtů i platového sestupu si oddechový čas ani větší výdaje nemůže dovolit.

Hranice domoviny tak prý překročí jedině ve chvíli pronásledování pachatele, který do zahraničí právě prchá. Nicméně i přes tento silně nadsazený špílec vytrvalý policista ve jménu služebního výkonu překročit hranici cizího státu musí.

„Proč ne, když jsou instituty, které umožňují, pachatele pronásledovat i v zahraničí. Naši detektivové nejsou v jiných státech nijak osamoceni - máme v některých z nich styčné důstojníky, kteří pak zajišťují vše potřebné," říká vedoucí odboru Havránková. Podle všeho tedy mezinárodní policejní spolupráce šlape jak drahé hodinky a ideální stav lze jen pozorně udržovat.

„Ano, funguje velmi dobře, avšak z mého pohledu lze ještě lépe využívat nástroje, které nám členství v EU umožňuje. Je přece pořád se co učit, a tak to v životě chodí," míní Šárka Havránková.

Muži zákona jsou spolehliví partneři

Podle jejího názoru zahraniční bezpečnostní aparát vnímá naše muže zákona jako spolehlivé partnery a to nejen v jednotlivých kauzách.

„Zpětné vazby jasně dokazují, že pro EU jsme nepochybně velkým přínosem. Lapidárně řečeno, nejsme v zahraničí žádnou součástí davu, ale naopak výraznou reprezentativní postavou," zdůraznila Šárka Havránková v hodnosti plukovníka.

Jako vedoucí odboru se již 19 let věnuje policejní práci. Jak sama říká, začala od píky, kdy od samého počátku studovala a seznamovala se se způsobem policejní práce v mezinárodním měřítku.

„Věřte mi, že mnohdy bylo v daném ohledu náročné, jak správně vnímat chod policie na mezinárodní úrovni. Což je, pravda, trochu rozdíl od klasických operativců v terénu, ale nikoliv zásadní v tom, jak například s výkonnými složkami vystopovat toho kterého pachatele skrývajícího se právě v zahraničí. Do tohoto okamžiku už něco musíte umět," doplnila Šárka Havránková.

10 let členství České republiky v Evropské unii.