Právě ISAPS vydala varování pro všechny, kteří hledají levnější kosmetické chirurgické zákroky, zejména v jiných zemích než kde bydlí a zejména u osob, které nemají licenci a operují bez příslušné certifikace.

Do jaké míry je varování otázkou i České republiky? Jakou pozornost věnují Češi výběru plastického chirurga a zjišťování informací ještě před samotnou operací? Na to jsme se zeptali Ondřeje Měšťáka, chirurga Kliniky plastické chirurgie nemocnice Na Bulovce a soukromé kliniky Esthé.

Plastický chirurg Ondřej Měšťák.Je legislativa v oblasti plastické chirurgie a bezpečnosti pacientů v ČR dostačující?

V posledních letech klade plasticko-chirurgická obec celosvětově na bezpečnost pacientů stále větší důraz. Tato bezpečnost je závislá na čtyřech faktorech: dobře vybavená klinika, správný chirurg (důležitá je zejména atestace z plastické chirurgie), správný pacient (neměl by se operovat rizikový pacient) a správně indikovaná operace. Legislativa může ovlivnit pouze hygienické podmínky a licence lékařů. V ČR je situace s bezpečností pacientů dobrá, dle mého názoru i lepší než v západních zemích. Na druhou stranu existuje prostor pro zlepšení. Setkávám se s pacienty, kteří byli poškozeni neodbornou péčí. Částečně leží odpovědnost na odborných společnostech, které ale zase nemají možnosti vymahatelnosti předpisů a doporučení, které vytvoří.

V zahraničí je běžné, že lidé hledají levnější kosmetické chirurgické zákroky v jiných zemích, než kde bydlí, a zejména u osob, které nemají licenci a operují bez příslušné certifikace. Je tento jev běžný i v ČR?

Takzvaný „medical tourism" je motivován především snahou ušetřit. Pacienti cestují do zemí, kde jsou náklady na operace mnohem nižší, než tam kde žijí. Pokud jdou za certifikovaným chirurgem a například členem ISAPS je to relativně v pořádku. Problém je jen dostatečná pooperační kontrola. Podstoupení operace u člověka bez dostatečné praxe a certifikace může být velmi rizikové. Vzhledem k tomu, že se v ČR pohybují ceny operací velmi nízko, tak Češi nemají většinou motivaci vyjíždět za operacemi do zahraničí. 

Mluvíme o certifikovaných specialistech. Kolik takových v ČR vlastně je?

V České republice je kolem 130 plastických chirurgů.

Kde si česká veřejnost může ověřit licenci plastického chirurga?

Nejvíce aktualizovaný seznam je na stránkách společnosti plastické chirurgie České lékařské společnosti Jana Evenganlisty Purkyně www.chirurgie-plasticka.cz, kde ale nemusí být všichni plastičtí chirurgové, zejména atestovaní v poslední době.

Na jaké další faktory kromě licence je třeba se zaměřit při výběru plastického chirurga?

Kromě kontroly atestace a členství ve společnostech je vhodné získat si reference na chirurga a shlédnout snímky jím provedených operací. Tedy „konfrontovat" stav před zákrokem a po operaci. Neméně důležitý je podle mého názoru také celkový dojem z rozhovoru s chirurgem při úvodní konzultaci.

Čtěte také: Více než třetina Pražanů má problémy s vlasy. Pomoci může nová metoda