Detailně už centrum zpracovalo třeba archiv pražského Uměleckoprůmys­lového muzea. V budoucnu chce spolupracovat i třeba s Národním technickým muzeem a Národním zemědělským muzeem.

Organizace pomáhá restituentům 

Centrum bylo zprvu součástí Akademie věd a od roku 2012 je obecně prospěšnou společností, kterou založilo ministerstvo kultury. Financováno je z jeho rozpočtu, ten se na jednotlivé roky zmíněného období příliš nemění a pohybuje se mezi 14 miliony a 14,3 miliony; jen na rok 2019 se počítá s 15,2 miliony ko­run. Organizace také pomáhá restituentům, kteří pátrají po uměleckých dílech zabavených dnes již spíše jejich předkům, než jim samým.

V roce 2019 centrum plánuje uspořádat mezinárodní konferenci k 20. výročí podpisu Washingtonské deklarace a desátému výročí podpisu Terezínské deklarace. Obě jsou pro činnost centra klíčové.

Byla přijata Terezínská deklarace 

V prosinci 1998 na Washingtonské konferenci podepsali zástupci 44 států včetně České republiky zásady, které umožňují řešit problémy spojené s konfiskacemi a krádežemi movitých kulturních statků. Podpisem následných dohod ČR mimo jiné potvrdila, že se bude snažit o vytvoření ústředního katalogu a informačního centra, schopného pomoci při hledání informací o uloupených kulturních statcích, archivech a ohlášených nárocích.

V roce 2009 se k desátému výročí podpisu deklarace uskutečnila jako jedna z akcí předsednictví České republiky EU konference Holocaust Era Assets. Při ní byla více než čtyřmi desítkami států přijata Terezínská deklarace, která zdůraznila nutnost pokračovat ve výzkumu zmiňovaných statků, nejen ve veřejných, ale i soukromých archivech a výsledky bádání zpřístupňovat.

Většina majetku je v depozitářích 

Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války má v plánu na rok 2019 práci na výstavě identifikovaných předmětů k výročím podpisu obou deklarací a také přípravu trvalé prezentace konfiskovaného židovského majetku.

Dnes je v Česku ve veřejných institucích množství identifikovaného židovského majetku, z něhož pouze malý zlomek je součástí jejich expozic. Naprostá většina zůstává nevyužita v depozitářích.

Čtěte také: V centru Prahy bude deska připomínat nejstarší židovský hřbitov