Loni se akce pořádané městem a zoologickou zahradou zúčastnilo 414 závodníků. Výtěžek ve výši 164.000 korun zahrada věnovala na výbavu strážců pralesa v kamerunské biosférické rezervaci Dja materiálem a technikou a na veterinární přístroje do záchranné stanice v Limbe.

„Výtěžkem ze závodu podpoříme v letošním roce realizaci projektu Toulavý autobus. Jeho cílem je vozit děti z pralesních oblastí do Limbe Wildlife Centre, kde absolvují vzdělávací program a setkají se s gorilou jinak než na talíři," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na facebookových stránkách zahrady.

Trasu proběhnout i projít 

Za příspěvek získají účastníci závodu vedle startovního čísla masku a pamětní tričko, občerstvit se budou moct na trase banány a melouny. Běhu pro gorily se přitom nemusí zúčastnit jen běžci. Trasu lze projít vycházkovým tempem, s kočárkem, se psem nebo třeba projet na koloběžce.

Přestože jsou gorily chráněny zákonem, běžně je v Africe loví pytláci. Kvůli těžbě dřeva navíc mizí lesy, v nichž žijí. Podle odhadů je jich ve volné přírodě nanejvýš 200.000 a ochránci přírody se obávají, že zvířata budou do 20 let vyhubena.