Možnosti nového zařízení celníci využijí i při akcích zaměřených na nelegální pohyb migrantů. "Celní správa se samozřejmě primárně zaměřuje na podvody ve zboží, pátráme po zboží uniklém celnímu dohledu, ale umí to odhalit samozřejmě i osoby, zbraně, to znamená funguje to i jako prevence v rámci terorismu, bezpečnosti státu a tak dále," uvedl Tázler.

Nákladní nebo osobní automobily kontroluje natáčecí rameno připojené k nákladnímu automobilu. Umožní celníkům vidět ve 3D režimu, co je uvnitř, aniž by se musela provést vykládka zboží. "To často není možné, protože to vozidlo je třeba typu chladírenského návěsu nebo je to kontejner a takovéhle vozidlo vyložit na silnici není běžně možné," podotkl Tázler.

Skener odhalí i materiály skryté za silnou ocelovou deskou

Kontrolní kapacita skeneru je 20 osmnáctimetrových kamionů za hodinu. Kabina operátora je vybavena nejmodernější technikou, která zobrazuje materiály podle jejich fyzikální vlastností.

Ve výběrovém řízení na dodávku technologie uspěla čínská firma Nuctech. Její generální ředitel Wej-tung Wang uvedl, že společnost má továrnu ve Varšavě a všechna její zařízení jsou vyrobena v souladu s evropskými standardy.

"Pořízení systému bylo provázeno velmi pečlivým zkoumáním a srovnáváním technických i cenových parametrů a konečné rozhodnutí je výsledkem široce pojaté veřejné soutěže špičkových výrobků," dodal náměstek ministra financí Jiří Volf.

Předání rentgenu celníkům se zúčastnila také čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching, která uvedla, že česko-čínské vztahy se dynamicky rozvíjejí, a to zejména spolupráce v obchodní a technologické oblasti.

Nové zařízení celníci plánují nasazovat po celé republice, na silnicích a kontejnerových překladištích. S pomocí dosavadního rentgenu, který už pomalu dosluhuje, celníci v minulosti odhalili nelegální přepravu téměř deseti milionů cigaret, 13 tun tabáku, 36 kilogramů drog, 48 tun odpadů a bezmála 40 000 litrů minerálních olejů. Zadrželi díky němu také 34 lidí. Kromě toho mají celníci k dispozici další technické kontrolní prostředky, například technologické a kynologické vozidlo, mobilní kancelář, vozidlo určené na kontrolu elektronického mýta či prostředky na detekci radioaktivního materiálu.