Novoroční oslavy jsou nejnáročnějším obdobím zejména pro psy. Hlukem ale trpí i všichni volně žijící živočichové. Alespoň symbolickým gestem, jak situaci zvířatům ulehčit, by mohlo být zavedení tzv. tiché pyrotechniky. Ta nevydává hlasité explozivní zvuky jako klasický ohňo-stroj. Tichou show už řadu let pořádá například Břeclav.

O možnosti ztišení pražského novoročního ohňostroje v úterý jednal legislativní výbor magistrátu. Na programu totiž byla mimo jiné vyhláška o pyrotechnice. Členové odsouhlasili, že doporučí radě města, aby nad tématem uvažovala.

Novoroční ohňostroj by mohl být tichý

Část radních se na dotaz Deníku vyjádřila kladně. „Tichá pyrotechnika odpovídá technickému pokroku 21. století. My nepřijdeme o zábavu a zároveň chráníme živočichy od života ohrožujícího hluku," vysvětlila Petra Kolínská, radní pro územní rozvoj.

Proti by nebyl ani radní pro bezpečnost Libor Hadrava. „Novoroční ohňostroj by určitě mohl být tichý, je to ale na diskuzi, až se bude zadávat zakázka. Já bych se přidal k tomu, aby oslavy byly klidné," dodal.

Záchranná stanice přijala prvního ledna 10 živočichů

Také letošní rok zažila řada mazlíčků i volně žijících zvířat na Silvestra a Nový rok nepříjemné chvíle. „Nejvíce je to zjevné u labutí, srn a zajíců," uvedla vrchní ošetřovatelka ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Zuzana Pokorná.

Prvního ledna přijala záchranná stanice 10 živočichů, z toho 4 labutě. „Ptáci narazili do tramvajového vedení, mohlo to být v důsledku vyplašení ohňostrojem," dodala Pokorná. To jsou ale pouze viditelné případy, zvířat fatálně zasažených stresem z novoročních oslav může být mnohem více.

Letošní ročník byl podle městské policie jedním z nejklidnějších

Relativně dobře letošní rok zvládali z pohledu trojského útulku psi. Městský útulek jich totiž zajistil jen 15. „Byl to jeden z nejklidnějších ročníků za posledních pět let," vysvětlila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Sociální sítě se ale i letos zaplnily prosbami o pomoc při hledání zaběhnutých psů. Kromě toho se pejskaři často musí i doma vypořádat s extrémně vystresovaným mazlíčkem, používají se tišící léky, nově také například speciální obvazování.

Novoroční show může být bez výbuchů

Podle Martina Petery z firmy Makalu Fireworks ale není možné provést klasický novoroční ohňostroj tiše. Pro tichý ohňostroj se používají spíše přízemní a poziční světla. „Lze ho udělat i pro padesát tisíc lidí, ale například na stadionu, aby lidé vše dobře viděli," vysvětlil. Novoroční ohňostroj by musel projít příliš významnou proměnou. Je tedy otázkou, zda se nápad u vedení města setká s úspěchem.

Čtěte také: Praha připravila vyhlášku, která v centru omezí ohňostroje