O pravděpodobném zbourání bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky, který stojí nad Václavským náměstím a nad železniční tratí z hlavního nádraží, jako první informovaly České noviny. Podle odboru výstavby druhé pražské městské části je kvůli dovoleným lhůta pro podání případných námitek 20 dní. Podle Českých novin oznámení o zahájení řízení vedoucího k povolení demolice uvádí, že odstranit by se měly oba věžovité objekty, budova dispečinku, obchody i někdejší fontána a podzemní kolektory areálu.

"Požár" budovy Transgasu
Transgas "hořel". Aktivisté proti jeho zbourání protestovali dýmovnicemi

Legendární dílo architektonického týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický z let 1972-1978 (původní činžovní domy srovnalo se zemí už v roce 1939 Ministerstvo pošt a telegrafů) má mezi odborníky zastánce, ačkoliv část veřejnosti si Transgas podobně jako třeba karlovarský hotel Termal či už zbouraný Hotel Praha spojuje s komunistickým režimem. Za soubor budov na začátku Vinohradské ulice bojuje spolek Klub Za starou Prahu.

Klub navrhl už na konci roku 2015 tehdejšímu ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), aby prohlásil objekt za kulturní památku, čímž by ji mohl zachránit. "Celý areál představuje jeden z nejradikálnějších a nejkvalitnějších projevů tohoto stylu (brutalismu) u nás," argumentují architekti a historikové.

Protest za zachování Transgasu uspořádala iniciativa SOS Transgas
Před Transgasem se sešli protestující. Chtějí zabránit jeho demolici

Pražské pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) prohlášení nedoporučilo, konstatovalo, že "dotčený areál nevytváří městotvorné prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny", jak píší České noviny. Generální ředitelství NPÚ se přitom za prohlášení postavilo. Jenže Herman přezkumné řízení ještě před svým odchodem z ministerstva loni v listopadu zastavil.

"To znamená, že padá prozatímní památková ochrana, které se objekt těšil v době řízení, a jako bezcenná stavba může být nyní Transgas zbořen. Byznys a prachy (?) opět zvítězily nad architekturou a uměním," komentoval situaci Klub Za starou Prahu. Proti demolici před loňskými Vánocemi protestovala také umělecká skupina Bolt985, která rozpoutala před Transgasem obří růžový "požár". Podle HB Reavis šlo pouze o nátlak.

V Hermanově rozhodnutí mimo jiné stálo, že nemovitosti jsou nevhodně začleněny do okolí, "detaily staveb, fasád a zábradlí jsou mimo lidské měřítko", že se v areálu "neudála žádná významná kulturněhistorická událost" nebo že domy nejsou na rozdíl od budovy Ingstavu nebo Kotvy významným příkladem brutalismu. "Autoři nemovitostí se snažili napodobit západní vzory, ale s velice sporným výsledkem."

Developer hodlá místo Transgasu postavit polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Cigler je autorem nedávno realizovaných staveb Florentinum či Quadrio. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být další stavba v centru Prahy dokončena začátkem roku 2021. "Na místě dnešních tří naddimenzovaných budov Transgasu vznikne hned sedm domů, které se přizpůsobí okolnímu měřítku Vinohrad," uvedla firma HB Reavis.

Budova Transgas na Vinohradské třídě.
Odborníci: Budova Transgasu zaslouží zachránit