Případ se týká nehody z loňského března, kdy Kadlec podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Po nehodě také při couvání narazil do auta asistenční služby, která na místo přijela.

Kadlec má problémy se zákonem i kvůli incidentu z letošního dubna. Čelí obvinění za nabourání 29 aut na pražských Vinohradech. Podle dosavadních výsledků vyšetřování před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky. Hrozí mu až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Přivolaná policejní hlídka Kadlecovi loni v březnu naměřila 1,5 promile v dechu, odběr krve u lékaře Kadlec odmítl. Soudce Jiří Horký při loňském projednávání případu postupoval podle paragrafu trestního řádu, který umožňuje předat případ jinému orgánu, jestliže soud shledá, že nejde o trestný čin.

Soudce nechtěl Kadlece potrestat jen na základě dechové zkoušky, která se může lišit od testů krve. "V tomto se mnou nesouhlasil odvolací soud a poukázal, že jsou zde tři měření alkoholu v dechu," uvedl dnes Horký. Nadřízený soud podle něj také řekl, že je obecně známo, že hladina naměřená v dechu, odpovídá hladině v krvi. "Jsem vázán tímto názorem, a proto jsem rozhodl, že je pan obžalovaný vinen," zdůraznil Horký.

Soudce dnes zdůraznil, že když rozhodoval poprvé o trestu, tak byl přesvědčen, že se jedná o jediné Kadlecovo vybočení proti zákonu. "Sám pan plukovník během trestního řízení prokázal, že tento můj názor byl asi mylný," řekl Horký.

Za svoje jednání se omluvil

Bývalý policista dnes k soudnímu jednání přišel, události stejně jako dříve litoval. Před novináři se omluvil za svoje jednání. "Samozřejmě mě to mrzí a rozhodnutí soudce chápu," uvedl Kadlec po jednání soudu. Jeho advokát i státní zástupkyně Martina Adámková si nechali lhůtu pro případné odvolání. "Trestný čin byl spáchán, to jsme tvrdili od začátku," uvedla Adámková, která byla s rozsudkem spokojena.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po druhém incidentu propustil Kadlece ze služebního poměru. Propuštěný policista si dnes postěžoval, že si ho ministr nepozval. "A nezeptal se na to, jak se něco takového může stát člověku, který 20 let poctivě pracuje," řekl novinářům Kadlec. Prohlásil, že je třetím policistou ze stejné katedry, který měl podobný problém. "Tohle mě mrzí a budu rád, pokud to třeba bude někoho zajímat," dodal Kadlec. Na další dotazy novinářů nechtěl odpovídat, protože nechtěl ovlivňovat vyšetřování dalšího případu.