Dámy a pánové,
toto je nový kandidát na primátora Tomáš Hudeček. Zatím ho možná moc neznáte, přece jen, není to žádný Tůma, který nás měl všechny na triku před volbami v roce 2010, ale ono taky není kde brát. Takže, díky za každého, co - řečeno s fotbalovými komentátory - vezme odpovědnost do svých rukou.
A že se s tím čtyřiatřicetiletý rodák z Olomouce nemaže. Muž, který měl až do nedávna na magistrátu na starosti hlavně územní plán, v posledním měsíci začal v Praze přebírat odpovědnost za vše, na čem lze v krátkodobém úhlu pohledu - rozumějte, rok před volbami - nabrat kladné body.

Nejprve, 6. května, oznámil, že se svými stranickými kolegy „přebírá iniciativu v oblasti dopravy". Deset dní poté vystoupil s tím, že „přebírá odpovědnost" za zklidnění Smetanova nábřeží. A minulý pátek pak zostřil svůj nedávný komentář, podle něhož „Praha není v takové kondici, abychom si mohli dovolit jen přihlížet a problémy neřešit," na rázný postoj, podle něhož je třeba „přistoupit ke konkrétním krokům."
Podle současného primátora Bohuslava Svobody – který se v pondělí nebývale rozohnil – Hudeček nechce víc, než se zviditelnit. Sám prý toho dosud moc neudělal, třeba územní plán zatím vypracovaný nemá vůbec.

Na druhou stranu třeba nezisková organizace Arnika začátkem letošního roku Hudečka pochválila. „Ve srovnání se svými předchůdci je prvním odborníkem na územní plánování. Je otevřenější směrem k veřejnosti a také se zdá, že není osobně napojen na žádné developerské skupiny," řekl o Hudečkovi Martin Skalský z Arniky.

Sám Hudeček pak fakt, že zatím žádný územní plán nepředložil, vysvětloval letos v únoru tím, že abychom měli nový metropolitní plán, bude třeba ještě mnohé změnit. „Některým investorům, kteří byli zvyklí na „bémovsko-janouškovskou" lehkost průchodu, se to nemusí líbit. Ale jednoduchost nového metropolitního plánu bude stát za to," sliboval v deníku E15.

Hudeček má nepochybně s územním – v jeho pojetí: metropolitním – plánem hodně práce. Ostatně, přiznává také, že to jde pomaleji, než by chtěl. Tím spíš ale zůstává s podivem, že teď přibírá další fušky. Jeho iniciativa „ukážu vám, co dokážu" z posledního měsíce přitom podobně jako sarajevský výstřel dvojice Ruml - Pilip z listopadu 1997 může mít pro něj politicky sebevražedné následky.

Jakkoli je totiž pražský komunál v personální krizi, mladý doktor přírodních věd z Hané na první ani druhý pohled rozhodně nepůsobí jako ten, co by měl starou Prahu ovládnout a spasit. Hudeček je prozatím i divným nekorunovaným lídrem pražské TOP 09, která hřeší na tom, že od stažení Zdeňka Tůmy do pozadí za sebe nikoho výrazněji nenechala mluvit.

Charizmatem Hudeček evokuje spíš šedivého lídra typu Bohuslava Sobotky nežli výrazného buldozera á la Jiřího Paroubka. Nicméně, zatímco buldozer už dnes hrne jen na svém, Sobotka se připravuje na roli budoucího premiéra. Seznámit se s ním tedy možná nebude na škodu.

Čtěte také: ČSSD podpoří jednobarevnou vládu TOP 09 na magistrátu