„Rádi přivítáme každého, kdo cítí potřebu vyjádřit nesouhlas s pasivitou a lhostejností. Nechceme mlčet ke stále se opakujícím společenským jevům se strašlivými následky. Nechceme pasivně přihlížet paralelám dějin. A také nechceme, aby v tichu minulosti zmizely příběhy těch, kteří nemlčeli," uvedl Pavel Štingl, ředitel Památníku ticha Bubny.

Ozvuky loňského bubnování zazněly ve Washingtonu

Během Bubnování pro Bubny přednesou herci pražských divadel úvahy studentů o povaze hrdinství, které byly shromážděny během podzimu v rámci vzdělávacího programu Strážci paměti. Fragmenty úvah o povaze hrdinství v minulosti i současnosti přednesou Eva Holubová, Barbora Hrzánová, Jan Kraus a Petr Vacek.

Pro letošní Bubnování bude na nádraží připraveno 500 papírových bubnů. Vyrobili je žáci a studenti čtyř základních škol a gymnázií v Praze. Ozvuky pražského bubnování loňského roku zazněly ve Washingtonu. Letos se bude bubnovat v Paříži, Bruselu, Athénách, Stockholmu, New Yorku, Chicagu a dalších městech.

Z prvního transportu přežilo 24 lidí

První transport z Prahy do Lodže odjel 16. října 1941, bylo v něm tisíc židovských mužů, žen a dětí. Přežilo z něj 24 lidí. Celkem bylo deportovaných 50 tisíc obyvatel. Vznikající Památník ticha by měl být i centrem diskusí o holokaustu a jeho odkazu pro dnešek. Symbolicky prvním krokem přestavby železniční stanice bylo loňské odhalení sochy Aleše Veselého, která nahrazuje obvyklý význam základního kamene. Má podobu koleje směřující k nebi.

Čtěte také: V Praze začíná jubilejní Forum 2000, hostem je Kiska