Jak ve středu zmínil šéf pražské ČSSD Karel Klíma, pro jakékoliv změny nyní není důvod. „Karel Březina v týmu odvádí dobrou práci," vysvětlil Klíma s tím, že podstatná je Březinova vůle podat v trestní věci dovolání k Nejvyššímu soudu. „Pokud s tím budou mít potenciální koaliční partneři problém, musí nám to oficiálně sdělit. Poté se tím budou řádně zabývat stranické orgány," shrnul Klíma.

Po středečním vynesení rozsudku Městského soudu Březina vzkázal, že na svém obsazení v radě, zřejmě na postu radního pro dopravu, netrvá. I když se cítí být nevinen ve věci neoprávněného pobírání odměn za členství v dozorčí radě Dopravního podniku (DPP).

Případ není u konce

Také jednička kandidátky pražské ČSSD Miloslav Ludvík ve čtvrtek potvrdil Klímova slova, když uvedl, že případ ještě není u konce. „S případnou výzvou k odstoupení bych počkal až do rozhodnutí Nejvyššího soudu," vzkázal Ludvík.

Zdá se to být takřka hotová věc. Karel Březina se s největší pravděpodobností nestane členem nové městské rady. Přestože je dosud z pozice šéfa zastupitelského klubu ČSSD rovněž členem stranického týmu vyjednávajícího o podobě nové vlády nad hlavním městem.

Sám Březina podle svého čtvrtečního  vyjádření reagujícího na pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který ho uznal vinným z podvodu, netrvá na své nominaci do městské rady. Rozhodnutí přivítali potenciální koaliční partneři ČSSD z hnutí ANO.

Karel Březina podle středečního pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze spáchal podvod. Jako někdejší předseda pražského dopravního podniku dle rozsudku neoprávněně pobíral odměny ve výši 290 tisíc korun. Městský soud mu za to potvrdil roční podmíněný trest s patnáctiměsíční zkušební lhůtou. Březina dle rozsudku od března 2007 do srpna 2011 pobíral plat předsedy dozorčí rady v Dopravním podniku protiprávně, protože zároveň zastával post v dozorčí radě firmy Porcela Plus, která v té době byla v konkurzu. Březina s verdiktem nesouhlasí a podá dovolání k Nejvyššímu soudu a zároveň stížnost proti rozhodnutí o nepodjatosti Městského soudu.

Jednička pražské kandidátky hnutí ANO a možná budoucí primátorka Adriana Krnáčová Březinovo krátké vyjádření pro tisk označila za „dospělé a chlapské.“ „Jsem ráda, jak se k věci pan Březina postavil,“ vzkázala Krnáčová, čímž otevřela možnost dalšího jednání, které má pokračovat v pátek.

K postoji Březiny i celé pražské ČSSD se staví zdrženlivěji další možný koaliční partner – Trojkoalice. Její představitel Jan Wolf (KDU–ČSL) včera pouze zopakoval, že Březinův případ se bude řešit právě na páteční schůzce vyjednávacích týmů. Podle Wolfa by mělo být i jasno v personálních nominacích na obsazení městské rady, v níž měl původně Březina zastávat resort dopravy.

Zda-li se na Březinovi koaliční vyjednávání „nezasekne“, ovšem není tak docela jisté. Někteří další představitelé Trojkoalice ve středu jasně vzkázali, že jeho osoba by byla nepřijatelná nejen coby budoucí radní, ale i coby člen vyjednávacího týmu ČSSD.

Oficiální sdělení

„To nám partneři budou muset sdělit oficiálně. Teprve pak se tím budeme zabývat v rámci orgánů strany,“ uvedl šéf pražské ČSSD Karel Klíma s tím, že on osobně by se za setrvání Karla Březiny v týmu vyjednavačů ČSSD zasadil.

Jednička kandidátky ČSSD v pražských komunálních volbách Miloslav Ludvík už ve středu připomněl, že Březina má s řízením resortu dopravy zkušenosti. Navíc prý zásadně formoval program pražské ČSSD v oblasti dopravy. Ve čtvrtek ovšem Ludvík, byť nekonkrétně naznačil, že za Březinu už zastupitelský klub ČSSD našel na křeslo radního pro dopravu náhradu. Vzhledem k Březinovu plánovanému dovolání k Nejvyššímu soudu strana podle Ludvíka zatím vůbec nezvažuje, že by Březinu vyzvala ke složení zastupitelského mandátu.

„Případ je dost problematický, není nic jasného, jako že ten a ten něco ukradl na ulici,“ vysvětlil Ludvík a dodal: „V případě rady jde o nominaci politickou, mandát zastupitele ale dostal od voličů a ze zákona o něj nemůže být připraven.“ Podobně se včera vyjádřila také Krnáčová.

Čtěte také: Budoucí vládní koalice v Praze ohrožena? ČSSD 'hasí požár'